Римски легион превзема Бургас

Римски легион превзема Бургас | StandartNews.com

Бургас. Римски легион ще превземе зрелищно Бургас тази неделя. Войници на Римската империя с автентични бойни доспехи ще дефилират по централните улици на морския град на 13 юли. Десантът ще започне в 16 часа пред сградата на общината.

Римските легионери ще бъдат и в пълно бойно снаряжение, каквото са носили преди 2000 години. Централните улици "Александровска" и "Богориди" ще се превърнат в жива картина от І-ви век, обещават организаторите.

Атрактивното събитие се провежда по проект "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа". Организатори са община Бургас и община Средец със съдействието на историческия музей в Средец. Около 20 римски легионери ще демонстрират бойни умения под командите на своя пълководец. Освен това ще бъдат представени и древни занаяти, които са отдавна забравени.

Бургазлии ще имат възможността да опитат и от вкусни гозби, присъствали някога на трапезата на римските аристократи. Привечер римският легион ще взриви централните улици с тържествен марш-парад до Морската градина. Финалът на възстановката ще се състои сред останките на античните терми в светилището на трите нифми с концерт на джаз формация-Бургас.

Ден по-рано в археологическия резерват "Деултум" край Дебелт пък ще бъдат разиграни древни ритуали от римско време, в които ще участват отново легионери, весталки, патриции и знатни римляни. Там ще бъде организирана и възстановка на римска сватба и стрелби с лък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай