Рецидивист-крадец на костенурки виси на косъм от затвора

Рецидивист-крадец на костенурки виси на косъм от затвора | StandartNews.com

Хасково. Крадец на костенурки може да отиде зад решетките за поне три години, след като беше спипан в бракониерство на 11 корубести от вида шипоопашати.

52-годишният мъж е от Харманли и е заловен с плячката си в сряда.
Костенурките, които са вид под закрила на закона, са открити в автомобила на нарушителя при рутинна проверка на автопатрул на моста над р. Марица в Харманли.

След като костенурките са спасени и предадени на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково, станало ясно, че това не е първата проява на харманллиеца в нарушение на екозаконодателството. През лятото на 2008-ма година е бил заловен с багажник пълен с около 20 костенурки от видовете шипоопашати и шипобедри. Бил е изправен на съд, но се е отървал само с пробация.

При новия случай на нарушение срещу бракониера е заведено досъдебно производство и по член 278 от НК, който предвижда за деянието лишаване от свобода до пет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Ден след като бяха спасени, костенурките са пуснати от екоинспекторите в естествената им среда, в района на с. Шишманов, където са били изловени, съобщиха от РИОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай