Реставрират Римските терми за 150 000 лева

Реставрират Римските терми за 150 000 лева | StandartNews.com

Варна. Реставрация и реконсервацията на Римските терми ще отнеме 3 месеца като трябва да започнат след избора на фирма-изпълнител в края на септември.Това става ясно от обявената обществена поръчка за ремонт на големия археологически паметник на пъпа на Варна. Парите са преведени от МФ на община Варна след решение на последното правителствено заседание на кабинета на Бойко Борисов.

След дискусия на в."Стандарт" в морската столица, като част от националната кампания „Чудесата на България", бившият финансов министър Симеон Дянков бе обещал за Римските терми 960 000 лева по проекта „Виа Понтика", припомни шефът на Археологическия музей проф. Валентин Плетньов. В началото на март той извади нотариални актове на малките и на големите Римски терми, на Базиликата на ул."Хан Крум".

"Благодарение на документа за държавна собственост стана възможно финансирането на важния археологически паметник. Последната му консервация е от преди 3 години с общински средства, но всяка година се ремонтират най-опасните от срутване места", обясни проф. Плетньов. Сега след избора на фирма –изпълнител ще бъде възстановена античната каменна зидария, предстои ремонт на фасадите и премахване на дървета и почистване на тревата там, където се нарушава целостта на зидовете.

Най-голямата римска баня на Балканите е в сърцето на Варна. Тя се посещава всяко лято от над 15 000 туристи от цял свят. Термите са изградени през Римската епоха ,към края на IIв.Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м ,а общата площ на съоръжението се шири на около 7000 кв. м. Баните са функционирали до края на IIIв.Те са имали важна социална функция в древния Одесос ,който от 15-тата година е част от Римската империя в провинция Мизия и нейно главно пристанище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай