Ремонтират храм на Колю Фичето

Ремонтират храм на Колю Фичето | StandartNews.com

Велико Търново. Започна ремонтът на покрива на църквата „Св. Св. Константин и Елена" във В. Търново. Областната строителна камара изпълни ангажимента, който беше поела пред кмета Даниел Панов, че след Великденските празници ще стартират ремонтните дейности в храма.

След сключеното тристранно споразумение между Светата Великотърновска Митрополия, Община Велико Търново и Областна строителна камара за пръв път след близо 30 години бяха предприети реални мерки за подобряване на състоянието на най-големия и най-красив храм, проектиран и построен от Майстор Колю Фичето.

Течащият в момента ремонт е втори етап от усилията, предприети от кмета за ремонт и ресоциализацията на този значим и красив паметник на културата и българската духовност след демонтирането на амортизираното и опасно старо скеле, опасващо храма до миналата година.

През тази година се навършват 140 години от освещаването на църквата „Св. Св. Константин и Елена", извършено на 7 октомври 1873 г. от първия български Владика Иларион Макариополски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай