Ректор и кмет спасяват училището на Ангел Каралийчев

Ректор и кмет спасяват училището на Ангел Каралийчев | StandartNews.com

Велико Търново. Великотърновският университет има план за спасяване на обявеното за закриване училище, в което са учили Ангел Каралийчев, Антон Дончеви и много други писатели и творци.

Хуманитарната гимназия във Велико Търново няма да бъде закрита, са се договорили кмета Даниел Панов и проф. дпн Пламен Легкоступ, ректор на ВТУ. В гимназията ще бъде създадено специализирано училище, което да подготвя бъдещи кадри за ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". То най-вероятно ще предлага обучение на деца от цялата страна в сферата на хуманитаристиката, чуждите езици, изкуствата, компютърните технологии и мениджмънта.

Новото учебно заведение може да запази статута си от гимназиален тип или пък да приема ученици още от първи клас. Новото-старо училище може да отвори врата още през учебната 2014/15 година и да бъде със статут на базово към университета, съобщи проф Легкоступ.

Предложението вече е одобрено на извънредно заседание на Академичния съвет. Към реалзирането на идеята ще бъде привлечен и Студентския съвет. Екипът който ще работи по проекта ще трябва да подготви и документи за проект с финансиране от еврофондовете. Междувременно ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и община Велико Търново започват тясно сътрудничество в насока Велико Търново да спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай