Рекорд на инсулти в Сливен

Рекорд на инсулти в Сливен | StandartNews.com

Сливен. Бум на инсулти е регистриран през почивните дни в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен, каза заместник-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов. От петък до неделя има 6 случая. Възрастта на пациентите е от 62 до 76 години. Преобладават жените – четири на брой. Пациентите се лекуват в отделението по неврология.

Началникът на отделението д-р Дина Кемалова информира, че симптомите при инсулт са смущения в говора, загуба на равновесие, изтръпване и слабост на крайниците. Често протича с повишаване на кръвното налягане и смушения в сърдечния ритъм. Необходимо е пациентът да бъде поставен да легне на удобно място, при възможност да се измери кръвното и спешно да се повика линейка за транспортирането му по най-бързия начин в болница. Взависимост от тежестта на заболяването, болничният престой може да бъде от 5 до 6 дни или около 10.

Най-младият пациент с инсулт, който е настаняван в отделението по неврология на сливенската болница през годините, е бил на 33 години. При по-младите хора обикновено инсултът е свързан с тежки придружаващи болести. 

На 9, 10 и 11 ноември спешна помощ в болницата са потърсили 141 души. Приети за лечение са 63 от тях. За периода са извършени 16 операции и 9 раждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай