Петък,

Регионален исторически музей-София с изненада за посетителите си

От: Фатме Мустафова, сн. РИМ-София/БТА -
5117
Регионален исторически музей-София с изненада за посетителите си
A
A
A

Регионален исторически музей-София изненадва посетителите су с дигитална 3D графична реконструкция, в която посетителите може да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност, е сред акцентите в обновения обект "Триъгълна кула на Сердика". Регионален исторически музей-София ще открие реновирания музей на 17 септември (на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), съобщават от РИМ-София, цитирани от БТА.

Дигиталната реконструкция на кулата се реализира на базата на резултатите от археологическите проучвания и използването на познания и аналогии за технологията и материалите, употребявани в крепостното строителство през периода ІІ-VІ в. За създаването на този продукт РИМ-София е в тясно сътрудничество с Лаборатория "Виртуална и разширена реалност", част от Сдружение за научноизследователска и развойна дейност към София Тех Парк.

"Благодарение на съвместната работа на РИМ-София със сдружение за антични реконструкции "Мос Майорум Улпие Сердице" е създаден видеоматериал, представящ реконструирана екипировка на антично въоръжение и снаряжение от периода ІІ-VI в. За прожектирането на видеото е монтиран мултимедиен проектор и екран в пространството източно от останките на кулата", казват от РИМ-София.

Едновременно с реализирането на тези дейности, музеят ще обнови съдържанието на двете музейни витрини и пространството около тях, представящи темите за античното крепостно строителство и военното дело от периода II-VI в. Ще бъдат експонирани и научно-спомагателни материали за тактилно възприятие от хора с нарушено зрение - макет на кулата, реконструкция на каменния надпис за строителството на крепостната стена на Сердика и табла с разказвателни текстове с брайлова азбука, разказват още от музея.

Проектът "Обновяване и осъвременяване на обект "Триъгълна кула на Сердика" е финансиран по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти" 2022 г. на Национален фонд "Култура".


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com