Разкриват с ДНК-тест родителите на Мария

Ако тя се окаже българско дете, ще бъде върната от Гърция, уверяват от Агенцията за закрила на детето

Разкриват с ДНК-тест родителите на Мария  | StandartNews.com

Стара Загора. Предполагаемите родители на откритата в цигански катун руса като пшеничен клас Мария – Атанас и Сашка Русеви, са откарани от старозагорското градче Николаево, където живеят, в София. „Взеха ги рано сутринта в петък, щели да ги изследват дали Мария е тяхно дете" , съобши вчера братът на Атанас – Ангел. Според него момиченцето наистина било беличко и русо като много от децата им, включително и неговата единствена дъщеря. „Майка ни Сабрие беше с бяла кожа и сини очи", сочи наследствения ген Ангел. Той самият бил заврян зет в Нова Загора и живеел постоянно там, но дошъл на гости на брат си и попаднал на олилията, която се вдигна покрай малката Мария. Ангел щял да се грижи за голямата им челяд докато ги няма родителите им. „Атанас нищо не знае, той си беше тук, когато Сашка родила в Гърция", опитва се да защити брат си той.

Както стана ясно, Сашка и Атанас Русеви, които са на 37 и 35 години, имат общо 9 деца. Двете им големи щерки – Катя и Еленка, били пълнолетни и омъжени. Имали вече и деца, голяват – две, по-марко едно, и не живеели при тях. Най-големият им син, 15-годишният Иса, бил кравар в близкото с. Димовци, и също изкарвал криво-ляво хляба. Останалите 6 деца – Минка, на 14 години, Ангел - на 13 г., Фанка – на 11 г, Филип - на 8 г. Атанас – на 3 г. и Пенка – на 2 години, живеели в единствената стаичка на Русеви. Оскъдна покъщнина в нея са едно легло, счупена печка и спрял часовник на стената. Родителите им признават, че с изключение на най-малката Пенка, която имала привилегията да спи при тях на леглото, всички останали спели, натъркаляни на пода, върху една черга.

„Много семейства в ромския кв. „Възраждане" са на същия хал", вдигат безпомощно ръце от отдела за „Закрила на детето" в съседното градче Гурково на въпроса дали поне най-малките не трябва да бъдат изведени от семейстмвото. Вчера социални работници са били в дома на Русеви, за да проверят дали животът на някоя от децата не е застрашен и кой се грижи за ятх. С изключение на 3-годишния Атанас и 2-годишната Пенка, всичко останали ходели на училище в Николаево. Семейството, както почти всички в ромската махала, разчитало единствено на детскита надбавки и социални помоши. За 7-те си деца заедно с помощите Русеви получавали около 500 лв по данни на кмеството в Николаево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай