Разград обновява центъра си с 5 милиона лева европари

Разград обновява центъра си с 5 милиона лева европари | StandartNews.com

Разград. Мащабен проект за реконструкция и обновяване на централната градска част стартира в Разград. Разработката, на стойност 5 млн. лв се финансира от Брюксел в рамките на Оперативна програма "Регионално развитие". Договорът, който кметът Денчо Бояджиев ще подпише в МРРБ в петък, предвижда строителството да приключи в следващите 24 месеца.

Проектът включва изграждането на кръгово кръстовище, което ще подобри транспортната схема в центъра на града. Върху 58 дка площ ще бъдат ремонтирани 19 километра улици и 35 километра тротоари. Ще бъдат изградени 13 дка нови зелени площи и 2,6 км. велоалеи. Цялата пътна инфрастуктура ще бъде санбдена с рампи за трудноподвижни хора.

Новото градоустройство в центъра предвижда бароковата "Момина чешма", която е един от символите на Разград да бъде преместена на новосъздаден площад. Водно огледало, каскади, нови шадравани и три нови чешми ще дооформят представителната част на града.

В отиващия си вече програмен период в Разград бяха осъществени европроекти на обща стойност 90 млн. лв. Благодарение на финасираните от Брюксел разработки вече са изцяло обновени 2 градски квартала, а сега това ще се случи и с централната част на лудогорския център, напомни кметът Бояджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай