Рашидов търси решение за "Дупката" във Варна

Рашидов търси решение за "Дупката" във Варна | StandartNews.com

Министърът на културата Вежди Рашидов търси решение за казуса с "Дупката" във Варна. Това стана ясно от неговата среща с кмета на морския град Иван Портних. Заведението е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

Портних е представил проблема с т. нар. "Дупка" пред министъра на културата. И му е изказал благодарност за разбирането.

Проблемът е вече с 30-годишна история, а теренът е като язва в центъра на Варна.

"Инвестирахме средства за изграждане на пешеходния ринг, за да могат гостите на града лесно да достигат до обектите на културно-историческото наследство. Т. нар. "Дупка" попада в туристическите маршрути и самата тя пази много археология. Вярвам, че с общи усилия ще бъде намерено добро решение, което да превърне мястото в атрактивна зона и интересен завършек на облика на центъра. Готови сме да окажем пълно съдействие, за да бъде намерено решение", каза Иван Портних.

От своя страна министър Рашидов сподели, че е преговаряно с собственика Георги Гергов и са обмисляни различни варианти, като изрази надежда, че МС ще вземе мъдро решение и премиерът ще възложи на съответните министерства да изработят стратегия, по която да се върви за реушаване на проблема в най-кратки срокове. "Ще се търсят възможности за осигуряване на средства и по новите програми. Можем да превърнем центъра на Варна в едно чудесно място, подобно на софийското ларго", каза още Рашидов и допълни, че ако се постигне споразумение за имота, до края на годината може да бъде направен проект. Самата реализация на реставрационните дейности ще отнеме около 10 месеца.

От община Варна съобщават, че Георги Гергов е обявил, че е платил 12 млн. евро за Дупката. Той е бил категоричен, че след като законът не му позволява да строи на мястото, заради останките от древния Одесос, е съгласен да получи пари или друг вид обезщетение, срещу което ще предостави имота на държавата или на общината.

Прословутата Дупка заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I", ул. „Княз Ал. Батенберг", ул. „Архимандрит Филарет" и ул. „Воден". Изкопът се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче, са открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които, според археолозите, са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговски дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна" е останало като грозна дупка в центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай