Пуснаха марка с миноносеца „Смели”

Пуснаха марка с миноносеца „Смели” | StandartNews.com

Варна. На връх Гергьовден и празника на българската войнска чест Военноморският музей във Варна пусна в обръщение нова пощенска марка, посветена на 130–годишния му юбилей.

Това стана на откриване на новата изложбена експозиция в залата на музея наречена „Морски сговор" на името на основоположника на българската морска идея „Български Народен Морски Сговор". Новата пощенска марка „130 години Военноморски музей" отразява сюжета на известната картина на големия български маринист Александър Мутафов.

Той е нарисувал в нея българския миноносец „Смели", уточни д-р Мариана Кръстева, шеф на музея. Колекционери веднага се наредиха на опашка за новата пощенска марка, която се продава на касата по 2.20 лева с плик. По време на отворените врати на Военноморския музей беше пълно с посетители, които бяха пускани на групи.

Изложбената експозиция откриха д-р Мариана Кръстева и кап.I ранг Коста Андреев, началник на щаба на ВМС. Тази година освен 130–годишен юбилей, музеят чества и 90 години от първата публична морска експозиция.

В постоянната юбилейна изложба са показани специалната статуетка, връчвана на царски състезания, както и лични вещи на най-активните участници в „Морски сговор". Организация е съществувала от 1920 до 1944 година. Пред посетителите беше завъртян филм, създаден от нея в 1929 г. със заглавие „Нашето море". На стените в залата имаше надписи и послания от онова време, сред които:"Морето съединява страните, които разделя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай