Проверяват за изправността на газовите бутилки в Хасково

Проверяват за изправността на газовите бутилки в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Няколко обекта провери за ден в Хасково Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съвместно с екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението" за изправността на газовите бутилки, които ползват.

Това е първата за тази година планова проверка на газови уреди.
Проверява се всичко -от „А до Я". Гледа се документацията на газовите уреди, които се използват за готвене, отопление или пране, както и регистрацията им, посочи Петя Георгиева от Агенцията.

Много от заведенията за обществено хранене работят с газ заради бързината на приготвяне на ястията, но и заради по-ниските разходи за зареждане на бутилките.

В Хасково първата инспекция мина в бистро, което ползва инсталация на метан. Проверката показа, че всичко е наред и са спазени техническите изисквания. Инсталацията и бутилките с метан се намират извън самото заведение, каквито са и изискванията на закона. За сигурност в помещенията е монтиран и газ сигнализатор, който засича концентрационната граница на възпламеняване – 20% от нея и спира подаването на природния газ.

И въпреки, че първата проверка показа изрядност, от Агенцията припомниха, че при засечени нередности се издава заповед за спиране от употреба на уреда, както и акт за административно нарушение, като глобата може да бъде от 100 лв. до 1000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай