Протест срещу строеж на модерно депо за битови отпадъци

Протест срещу строеж на модерно депо за битови отпадъци | StandartNews.com

Благоевград. Сдружението „Баненска буна - 2011" отново вдига на протест жители на разложкото село Баня срещу строежа на депо за битови отпадъци. Те ще се съберат утре /петък/ пред кметството в селището, за да се обявят за пореден път против бъдещото строителство на модерното сметище.

Според тях то ще съсипе поминъка им – туризма, и ще навреди на здравето им. Те смятат, че строителството на обекта ще облагодетелства местни бизнесмени за сметка на екологичното равновесие в района. Това не е просто екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното население, казват протестиращите. От „Баненска буна – 2011" смятат, че има и нарушение на директивата, отнасяща се до депонирането на отпадъците. Сдружението твърди, че държавните институции най-вероятно ще строят депото върху находище на минерални води, което е недопустимо. Ако не бъдат чути исканията им, бунтарите възнамеряват да излязат на палатков лагер пред сградата на общината в Разлог и да блокират важни пътни артерии в региона.

Общинският кмет Красимир Герчев увери, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. „Това депо се оказа най-проверяваният обект. Всички институции, които правиха инспекции на заложените дейности и на жалбите се произнесоха, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз. Имаше сериозна кампания срещу този обект. Спекулираше се с тази тема, особено по време на избори. Нека хората бъдат спокойни, защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", заяви Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай