Прокуратурата подхвана референдума за полигона Змейово

Прокуратурата подхвана референдума за полигона Змейово | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската районна прокуратура е протестирала решението на общинските съветници за провеждане на местен референдум за съдбата на военния полигон край Змейово. Още никой не ни е сезирал, ние по закон получаваме решенията на общинските съвети и сме преценили, че това решение на общинския съвет в Стара Загора противоречи на закона за местното самоуправление и местната администрацията. Toва съобщи говорителката на обвинението Виктория Димитрова.

Протестът е внесен в административния съд в Стара Загора, който трябва да насрочи делото. Междувременно ден преди това военният министър на служебния кабинет Тодор Тагарев обяви в писмо до областния управител и председателя на общинския съвет, че насроченият референдум с въпрос "Трябва ли да бъде закрит военно-изпитателният артилерийски полигон край Змейово" е незаконосъобразен. Той е на територията на три общини, освен това е публична държавна собственост и по принцип съдбата на обектите от националната сигурност и отбрана се решава от държавните органи, аргументира се военният министър.

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров пък е насрочил за понеделник първата консултация между политическите сили в общината за избор на секционна избирателна комисия, които ще провеждат местния референдум. Според решението на съвета той трябва да бъде проведен на 26 май, ако до тогава не излезе решение на административния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай