Проф. Балкански прави нашенски Колеж дьо Франс

Проф. Балкански прави нашенски Колеж дьо Франс | StandartNews.com

Стара Загора. Голямата ми амбиция е да основем и в България една институци по модела на прочутия Колеж дьо Франс, която ще събира най-големите ни умове във всички области. Това обяви световно известният български физик с френски паспорт проф. Минко Балкански в петък в Стара Загора.

"Тук няма записвания, няма дипломи, но и сега в Колеж дьо Франс, който са посещавали Айнщайн, Булез, Пол Валери, хората отиват 2-3 часа преди началото, за да чуят умните хора на Франция и на света", посочи проф. Балкански.

Българският колеж щял да бъде в София, но родното място на учения – старозагорското с. Оряховица, и Градът на липите, щели да бъдат част от него. Проф. Балкански припомни, че от доста години родния му дом и старото училище в селото, което бе дарено от общината на неговата фондация, са духовно средище на талантливи учени и деца от България и други страна. Тук функционира Национален образователен институт, който е пълен през ваканциите с млади дарования и техните наставници. От няколко години при голям интерес през лятото функционира и международно криптографско училище.

"Община Стара Загора изцяло подкрепя апостолската работа и инициативите на проф. Балкански в областта на образованието и културата и взаимния обмен с Франция", даде рамо на идеята за елитен колеж и старозагорският градоначалник Живко Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай