Приливна вълна заплашва три варненски села

Приливна вълна заплашва три варненски села | StandartNews.com

Варна. Приливна вълна от яз. Цонево заплашва три варненски села. В тази връзка започва евакуация на 600 души от Величково, Гроздьово и Дъбравино, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Селата могат да бъдат отнесени от приливната вълна заради изпускането на язовира.

В момента язовирът се изпуска контролирано. След около 40-50 минути се очаква преливане. Хората се настаняват в училища и детски градини, които предварително са подготвени за тази цел, каза инж. Николай Николов пред бТВ. 

Екипи от пожарникари и спасители продължат да наблюдават критичните участъци и водните нива на реките и хидротехническите съоръжения в района. Полицейските служители са поели сигурността в евакуираните населени места. Към мястото пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи "Фокус".

Около 400 човека ще бъдат евакуирани тази нощ в Добричко, каза още той. 

Не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората там са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място.

Очаква се кметът на Варна Иван Портних да даде извънредна пресконференция в 17:30 часа, на която да съобщи повече подробности за ситуацията във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай