Приеха бюджета на Столична община за 2014

Приоритетите в бюджета са екология, транспорт и образование.

Приеха бюджета на Столична община за 2014 | StandartNews.com

София. С 44 гласа „за", с 13 гласа „против" и без нито един въздържал се Столичният общински съвет прие бюджета на Столична община, предаде Фокус.

Комисията по финанси подкрепи доклада на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за съставяне и приемане на Сборен бюджет на общината. Общинските съветници внесоха няколко промени в доклада за бюджета, но те не бяха приети.

Бюджетът за 2014 година е в размер на 1 465 945 539 лева, което е 250 милиона лева повече от миналогодишния бюджет на общината.

Фандъкова отбеляза, че размерът на бюджета се дължи основно на капиталовата програма. Половината от средствата, предвидени в бюджета се предлагат за инвестиции в столицата. 67% от капиталовата програма са средства от безвъзмездно финансиране от ЕС – 470 милиона лева по оперативните програми, което е със 189 милиона лева повече от 2013 година.

Приоритетите в бюджета са екология, транспорт и образование.

"Столична община явно не е успяла да спечели доверието на кабинета Орешарски", заяви Фандъкова.

По думите й отпуснатите вчера от правителството 6 милиона лева за 6 детски градини в столицата са крайно недостатъчни и предстои да се търсят начини за намиране на още средства. Фандъкова коментира и критиките на социалистите относно приоритетите в новия бюджет, като според нея разчетите за 2014 са реалистични от гледна точка на приходите и дисциплинирани от гледна точка на разходите. Още вчера от БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят бюджет, който предвижда повече пари за улици и транспорт за сметка на образование и здравеопазване.

"Ще припомня, че правителството на Борисов, без да има специална програма подкрепи големите градове по темата детски градини и увеличаване на местата. Миналата година Столична община е получила 14 млн. лв. за детски градини и 2 млн. за спортни зали - обекти, които се изпълняват и продължават да изпълняват и в момента. При положение че подготвихме и заявихме смятам добри проекти за общо 12 детски градини и училищни спортни зали и дворове на обща стойност 30 млн., получаваме 6 млн., които са за шест детски градини", каза Фандъкова.

По думите й общината е изправена пред трудната задача да реши всъщност дали трябва да намаляваме групи, дали трябва да строим наполовина детски градини. Проектите, подадени от общината за инфраструктура, засегат национални обекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай