Премии за заплати на бедни ще жертват в община Трън

Премии за заплати на бедни ще жертват в община Трън | StandartNews.com

Перник. Кмет реши да даде работа на 250 души, вместо да изненада с великденски бонуси чиновниците. Така парите ще отидат за заплати на хората, които доскоро са били без работа в Трън.

Тази година няма да раздавам допълнително пари на персонала, ред е на бедните, отсече кметът Станислав Николов. Досега той глезеше подчинените си с всякакви добавки към щатните възнаграждения заради ударната им работа по проекти. Чиновниците се потяха над документите и след работно време, но направиха общината ударник по взети пари от еврофондове.

Сега Община Трън стартира мащабен проект за временна заетост, който трябва да се финансира от общинската каса. От 1 май се наемат на работа 250 души, които досега са били без препитание. Хората ще бъдат разпределени в почистването, озеленяването и поддържането на пътищата. Ще работят по 8 часа на ден срещу 380 лева заплата. Програмата за заетостта е за 9 месеца.

Общината трябва да извади 95 бона собствени средства, за да плати първите надници на наетите. На практика тя сама вади банкноти за трудовите възнаграждения първия месец. Бюрото по труда ще преведе сумите чак през юни.

Заради солидния разход не остава сума, с която да се зарадват чиновниците. Това ще е прецедент за общинската администрация, която вече свикна да се фука сред колегите си от страната с премии. Новогодишните си бонуси получиха още през октомври миналата година, а преди да гръмнат шампанското за ЧНГ, взеха и 13-та заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай