Премиер и двама министри рязаха ленти в Благоевград

Премиер и двама министри рязаха ленти в Благоевград | StandartNews.com

Малки плувци показаха умения в нов басейн с олимпийски размери

Рязане на трикольорни ленти имаше в четвъртък в Благоевград. За церемониите по откриването на нови обекти в областния център пристигнаха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и спортният министър Красен Кралев. Посрещна ги кметът на общината Атанас Камбитов. Най-напред откриха обновения блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в центра на града. „Дойдох да видя как ги правят, качествено ли е всичко. Давай, отче, поръси със светена вода, че няма време, трябва да ходим и на други места", обърна се към свещеника премиерът. Борисов се впечатли от прическата на най-младия ни евродепутат Андрей Новаков. „Това е Европа, това е Европа", каза с усмивка министър-председателят. Кметът Камбитов благодари на правителството, че намерило воля и смелост да реализира тази програма. Над 90% от панелните блокове в града ще бъдат санирани, до 2106 г. ще се инвестират 100 милиона лева, с които ще се подпогнат малкият и средният бизнес. Премиерът наруши протокола и даде думата на домоуправителя на блока Светослав Николов, за да чуе от него дали е доволен. „Прекрасно е това, което се направи, сега остава да го пазим", сподели притесненият мъж. Министър Павлова за пореден път подчерта, че Благоевград е националният отличник по тази програма. „Преди няколко месеца открихме първия в страната блок, който е във вашия град, сега това правим с още две постройки. Само за трите блока са вложени 2 милиона лева. В България вече има договори за 1700 сгради. Живеещите в тях ще усетят предимствата и по сметките за ток, които ще са с 50% по –ниски", заяви Лиляна Павлова. „Хубаво е да си измиете прозорците, не може да искате от мен и това – да ви ги измия", започна със забележка Борисов. Той припомни, че над 1 милиард лева се отпускат по тази програма. Подчерта, че в бюджет 2016 има повече пари за образование, здравеопазване, сигурност и отбрана, че се дават 51 милиона лева за пенсионерите за Коледа, че се сваля дефицитът от 3,8% но 2%. „Не знам какво могат да кажат нашите опоненти при всичко това, което правим", каза премиерът.

Стотици ученици и деца от забавачки посрещнаха Борисов и министрите в двора на Осмо СОУ „Арсени Костенцев", където е построен нов спортен комплекс на стойност над 3 милиона лева. Бижуто в него е закритият плувен басейн с олимпийски размери. Тук бе и олимпийската ни шампионка Таня Богомилова.

„Благодаря на премиера и правителството, че осигуриха над 90% от сумата от републиканския бюджет. Имаме над 250 плувци и стотици купи, а нямаха нормален басейн. Вярвам, че ще се гордеем с успехите им", каза кметът Камбитов. „Това е голям празник за спорта – този храм на плуването. Нека го ползват повече деца и да имаме олимпийски шампиони от Благоевград по плуване", пожела спортният министър Красен Кралев. Борисов разказа как кметът му казал, че има много плувци в града, но няма басейн. „Второкласници ми споделиха, че искат да учат в басейна. Вижте олюпените стени на блоковете встрани. Догодина те ще бъдат санирани. За винетките се вдига страшен шум, че струват по 7-8 лева на месец. А за това, че държава прави подарък от 7000-8000 лева на всяко семейство в саниран блок, малко се говори. Затова ще дойда догодина да видя как плуват децата и как изглеждат блоковете", каза премиерът. Той разгледа басейна и видя демонстративното плуване на малките спортисти. Накрая не пропусна да пробва изкуствената настилка на футболното игрище и да заръча на хлапетата от забавачката да спортуват и да се научат да плуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай