Прекупвачи търсят евтини агнета в Пиринско

Прекупвачи търсят евтини агнета в Пиринско | StandartNews.com

Започна офанзивата на търговци в селата в Пиринския край. Прекупвачите търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове. Доста от възрастните стопани там не могат да закарат стоката си до животинския пазар в града и са принудени да продават на безценица. „Възползват се, че пенсионерите няма как да бият път до Благоевград и им предлагат цени от 4,00-4,50 лева за килограм живо тегло. Пълнят камионите, слагат си надценки от 2-3 лева, после продават агнетата и яретата или в столицата, където търсенето е голямо, или в Гърция", твърдят животновъди от благоевградското село Изгрев. Според тях животните, които се изнасят за южната ни съседка, вървят от 5 до 7 евро на килограм, но всичко зависи от пазарлъка и от купувача. Някои четириноги пътуват чак до Солун и Атина, където цената им е доста по-солена. Но тези животни, които са за Северна Гърция, не са по-скъпи от 5,50-6,00 евро за килограм живо тегло.

„От нас работата и мъката по животните, за прекупвачите е лесната печалба", жалват се възрастни хора, които отглеждат по 5-6 овце или кози.

Цената на агнетата живо тегло за Великден ще е между 6 и 7 лева за килограм по тържищата. Толкова ще струват и яретата, казват животновъди. Те са категорични, че няма да увеличат изкуствено цената на животните, нито пък ще паднат под цена от 6 лева за килограм.

За големия християнски празник много купувачи искат да си осигурят агнешко или ярешко директно от производителя. Миналата година почти всички животновъди искаха цена от 6,50 до 7,50 лева за килограм живо тегло на агнетата. А през 2-14 г. бяха по-евтини по 5,50-6,00 лева за килограм. „Няма вече кой да гледа животни, че е трудно и сметката ни не излиза. От година на година ставаме все по-малко животновъдите. Цяла зима мръзна, не мога да си дам стоката без пари", твърди млад животновъд от благоевградското село Покровник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай