Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

Видин

За специално внимание към Северозапада разказва вестник „Видин". За развитието на региона ще бъде приложена програма на ЕК, за да преодолее той своята изостаналост. Това е съобщил на хората от Белоградчик, Димово и Видин лидерът на БСП Сергей Станишев, който посетил областта в петък и събота.

Интервюто в броя е с Гергана Жулева, директор на програмата „Достъп до информация". Озаглавено е „Медиите имат основна роля за достъпа до информация". Спред нея, много регионални органи не знаят своите задължения по закона и препращат хората към съответните централни органи. Има и практика местните структури да отказват информация, оправдавайки се с вътрешни правила, че това не може да става без знанието на централните. Законът за достъп до информация не може да се променя с вътрешни правила, тези структури са длъжни да предоставят информация за своята дейност на хората и медиите, обяснява г-жа Жулева.

За прояви във Видин преди Великден разказват други дописки в броя. Драматичният театър представил нова постановка за децата – „Алиса в страната на чудесата", кметът Герго Гергов е открил нова детска площадка в ж.к. „Христо Ботев", с нея площадките в града стават 20, изложба „Християнските символи" е открита във Видин. Показани са съдове, книги, икони и монети на цар Иван Срацимир, в които християнският кръст е основен символ.

Има проблеми с отчуждаването на имотите, които попадат в обходния път на град Димово, 6 млн. лв. получи община Ружинци за изграждане на футболни игрища с лекоатлетически писти в селата Ружинци и Дреновец, избрани са 240 секционни избирателни комисии за предстоящите европейски избори в област Видин. В тях ще бъдат ангажирани 1894 души, съобщава още вестник „Видин".

Добрич

Водещите теми от първата страница на в. "Нова добруджанска трибуна" днес са свързани с предстоящия летен сезон и най-големия туристически комплекс по Добруджанското Черноморие - Албена. Вестникът съобщава за откритата в столицата изложба по повод 45-годишнината от създаването на курорта, а с друга информация от първата си страница разказва за новостите в спортната база и предстоящите спортни събития през лятото в курорта.

Другият всекидневник - "Добруджанска трибуна", избира за водеща тема на броя си предстоящ урок по история, който ще изнесат възстановчици пред ученици в СОУ "П.Р.Славейков" в града, като представят пред петокласници хайдушкото движение у нас. От челно място още медията отразява и отминалите пролетни празници Лазаровден и Цветница.
На пазара днес е и седмичникът "Седмичен глас", който в навечерието на Възкресение Христово дава отговор на въпроса защо има разминаване между източноправославният Великден и този на Римокатолическата църква. В броя още може да се прочете за честването на ромския празник в Каварна, както и любопитния разказ на майстора - шапкар Георги Колев за шапките и българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай