Преглед на регионалния печат

Преглед на регионалния печат | StandartNews.com

СТАРА ЗАГОРА

"Прокурорската проверка за парк "Бедечка" е прекратена", съобщава от първата си страница днес в. "Старозагорски новини", като цитира зам. окръжния прокурор Нейка Тенева, говорител на обвинението. Проверката по надзора за законността на издадените от община Стара Загора актове, свързани с парк "Бедечка", е била прекратена, тъй като не са установени нарушения. Вестникът припомня, че от миналата година се води битка между собствениците на имоти и защитниците на парк "Бедечка", които са против застрояването му в съответствие с влезлия в сила подробен устройствен план за едноименния квартал. Проблемът е завещан от предходни кметски управи и въпреки опитите на настоящото общинско ръководство да намери компромисно решение, той остана открит, което доведе до сезирането от страна на защитниците на всевъзможни институции.

Всекидневникът информира и за вчерашната проверка на магазините "за 1 лев", заради тетрадки с кадмий. За 15 вида продукти, съдържащи кадмий, пуснати на пазара у нас, е предупредила със свое съобщение Европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки (RAPEX). Опасният елемент, предизвикал притеснение, бил открит в търговската мрежа у нас в тетрадки, произведени в Китай. Те били от 100 листа с корици от жълто пластмасово покритие. Установено е, че в него се съдържа 136, 9 mg/kg кадмий, което надвишава допустимите стойности. Същият опасен метал се съдържал и в пръстени и огърлица с кръст, които отново са китайско производство. По разпореждане на Министерството на здравеопазването, специалисти от регионалната здравна инспекция в Стара Загора са направили проверки в пет големи обекта за продажба на стоки от 1 лев в областния град, в които се продават тези артикули. За щастие не са били констатирани такива наличности.

Вестникът пише и за оставката на зам.-кмета на община Раднево д-р Теньо Тенев. "Напускам заради лични причини - ежедневният стрес и силното напрежение в административната работа ми се отразяват зле на здравето. С кмета и неговия екип сме приятели и се надявам да останем такива, защото се разделяме без лоши чувства и конфликти", пояснил той. Кметът д-р Юлиан Илчев е прие молбата за освобождаване на досегашния си заместник, потвърдиха вчера от пресцентъра на общината.

БЛАГОЕВГРАД

Голям пожар опустоши над 200 декара ниви и овошки, изпепели и 100 декара борова и дъбова гора над кочериновското село Мурсалево, пише вестник „Вяра". На косъм не пламна заводът за брикети, който се намира в района. Изгоряха десетки гнезда на редки видове птици по поречието на Струма от защитената зона „Скрино". Огнените езици се появиха в ранния следобед край завода за брикети. Според местните хора те тръгнали от небрежен пастир, други пък коментираха, че пожарът е умишлен.

Прокурорът от Районна прокуратура - Дупница Даниела Гюрова е новият временно изпълняващ длъжността административен ръководител на прокуратурата в Дупница. Заповедта е на главния прокурор Сотир Цацаров. Досегашният шеф на прокуратурата Величка Шопова на 8 август навършва пенсионна възраст. Най- вероятно Даниела Гюрова ще запази ръководния пост за Дупница. Тя ще изпълнява длъжността до провеждането на конкурс, който ще се проведе в рамките на шест месеца.

С шампанско и сладка пита откриха ремонтираната спортна зала „Металург" в пернишкия кв. „Изток". След пораженията, нанесени от земетресението от 22 май 2012 г., в съоръжението са инвестирани 116 992 лв. От тях 112 292 лв. са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, а 4700 лв. са вложени от собствените средства на общинското предприятие „Спортни имоти", което стопанисва залата. Ремонт на „Металург", която е един от спортните центрове на Перник, не е правен от 37 години насам, т.е. от откриването й през 1976 г. Преди 15 г. е правен частичен ремонт на покривната конструкция, за да бъдат спрени течове.

С отхапани устни е бил закаран по спешност в болницата в Гоце Делчев завчера 27-годишният Андрей Господинов от сатовчанското село Кочан. Той е известен местен наркоман. Сигналът в полицията в с. Сатовча е подаден около 1 часа след полунощ. Полицаите са били информирани, че в центъра на село Кочан при пиянски скандал и ръкопашен бой са отхапани устните на 27-годишния Андрей Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай