Предстои второто издание на „Родопи фест“ в Смолян

Предстои второто издание на „Родопи фест“ в Смолян | StandartNews.com

Смолян. Разнообразни срещи с изкуството предстоят за второто издание на „Родопи фест" в сърцето на Родопа планина. Събитието ще се проведе от 12 до 16 юни, а неговата основна тема ще бъде Родопа и магията на Орфей. Тя ще бъде присъздадена в пет основни акцента чрез различни изкуства и изразни средства, съобщават от Община Смолян.

Тържествата в родопското градче започват на 12 юни с „Орфееви приказки". В три читалища ще има сценични интерпретации на приказки, митове и легенди. Те ще са под мотото „Орфееви наследници", „Орфей и Евридика" и „Лодка в гората". По-късно вечерта е официалното откриване на „Родопи фест"с концерт „Орфеева лира", който ще се състои на амфитеатъра в Смолян.

На 13 и 14 юни организаторите са подготвили „модерните проявления на съвременното градско изкуство сред младежката аудитория". Тогава ще бъдат разказани „Родопски истории", които ще бъдат преплетени с градската хип-хоп култура. В Зала №1 на театър „Николай Хайтов" ще се чува само родопска реч, в него ще бъде вписан и циганският фолклор на смолянските роми, уточняват организаторите. Конкурс за гарфити, ателиета по уокинг, попинг и хип-хоп, стрийт-парад, конкурс по брейк денс, рапиране и диджей парти, са друга част от програмата на фестивала, която е насочена към младите хора.

На 15 и 16 юни фестивалът в сърцето на Родопите предлага фолклорно надпяване и надиграване на самодейни състави от общината и региона. То ще се проведе на амфитеатъра на Новия център. Всички изпълнители ще направят дефиле по централната част на града, за да покажат колорита на своите носии. Концертът „Родопски звездоброй" на младите таланти от НУФИ- Широка лъка. Самодейците ще изпълнят със съдържание четвъртия акцент „Родопейци", най-дългото „Орфеево хоро" и народното веселие „Сърцето на Родопа" са другите изненади за всички смолянчани и гости на „Родопифест".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай