Пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали вече работи

Пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали вече работи | StandartNews.com

Завърши изграждането на Пречиствателната станция за отпадните води в Кърджали и от два месеца работи. По този начини приключва замърсяването на язовир „Студен кладенец", каза кметът Хасан Азис.Той уточни, че така Кърджали покрива и екологичните стандарти за модерен европейски град.

В станцията има четири помпи с капацитет по 160 литра в секунда. Водата преминава и се отвежда до биобасейни, където чрез бактерии се осъществява биоразпад на фините отпадъци. Чрез т.нар. съоръжение метантанк се отделя метан, който ще се използва за промишлени нужди. Към момента са изплатени над 70% от бюджета за строителството и оборудването, доставено от Германия. В ПСОВ Кърджали вече са обучени и работят 21 специалисти.

Изграждането на Пречиствателната станция за отпадни води е част от големия проект за Водния цикъл на Кърджали на стойност 70 млн лв., финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013". Той включва изграждане на довеждащ колектор, реконструкция и изграждане на водопроводна и канализационна мрежа, която се ползва от над 53 хиляди жители. Според специалисти съоръжението е един малък завод за пречистване на водата. Кметът на Кърджали Хасан Азис има идея да организира седмица на отворените врати, през която деца и възрастни ще могат да проследят пътя на пречистването на водата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай