Пречиствателната станция в Кърджали - завод за чиста вода

Пречиствателната станция в Кърджали - завод за чиста вода  | StandartNews.com

Съоръжението има няколко стъпала за пречистване на отпадъчните води

За първи път специалната инсталация т.нар. „метан танк" е направен от метални емайлирани плоскости, а не от стаманобетон

Кърджали. До края на октомври ще бъде готова Пречиствателна станция на Кърджали по мегапроекта „Воден цикъл". Към момента са извършени над 72 на сто строително- монтажните дейности, въпреки замразените средства по европейски програми. Доставено е и голяма част от оборудването от Германия, съобщиха от фирмата - изпълнител.

„Пречиствателната станция е уникално за страната съоръжение, това е, образно казано, завод за чиста вода", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. Той инспектира обекта заедно с представители на фирмата- изпълнител и журналисти. Брифингът на колела „спря" на най – важните участъци, където се работи усилено.

В модерната Пречиствателната станция са заложени нови технологични решения. Нейният капацитет е 1600 кв.м.отпадъчни води на час. Може да обслужва град с население от 50 000 души.

В съоръжението има няколко стъпала за пречистване на водата както от механични отпадъци, така и от биологични . Изграждат се утаители с диаметър 48 м и селектор.Чрез специална инсталация т.нар. „метан танк", единствен по рода си в България, ще се извлича метана от водата, като суровина за електроенергия и дизелово гориво за двигатели с вътрешно горене.Това е първият подобен тип „метан танк" в България, австрийско производство.„В страната досега са се правили стоманобетонови съоръжения, но те са трудни за работа. Този в Кърджали е направен от метални емайлирани плоскости, при които няма шанс за корозия, а всяка връзка между плоскостите е със специален силикон, което дава херметически затворен контейнер и няма опасност от изтичане на газ", обясни Иван Чолаков.

Пречиствателната станция в Кърджали трябва да бъде пусната в действие в средата на следващата година. През първите шест месеца на 2015 ще бъдат направени изпитателните дейности, както и обучението на персонала. В Пречиствателната станция ще работят общо 24 души, като 17 от тях ще бъдат на смени.

Заедно с изграждането на ПСОВ над 85 на сто вече са завършени и строително - монтажните дейности по 14 км водопроводна и 24 км канализационната мрежа на Кърджали. Обектът е на стойност 70 млн лв. Финансирането е по ОП "Околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай