Пребиха санитарка в МБАЛ-Благоевград

Пребиха санитарка в МБАЛ-Благоевград | StandartNews.com

Пореден среднощен екшън с бит служител на Спешно – приемно отделение в МБАЛ – Благоевград разследва полицията. Побойникът Й. С. избяга след нападението, полицията го издирва. Потърпевша от атаката му е 52-годишната санитарка Гергина Георгиева. Инцидентът е станал към 02,15 часа в неделя. 45 минути по-рано в линейка на Спешен център докарала в СПО възрастен пациент, който имал наранявания след падане от леглото в дома си. Той е прегледан от дежурния лекар и изпратен на скенер. Качили го на носилка, която бутала санитарката. Скенерът установил фрактури на ребрата. Извиканият за консултация хирург поискал допълнително изследване на пациента. Тогава в отделението дошъл и 37-г. син на пострадалия, който тръгнал след носилката.

„В асансьора си казаха нещо на висок тон с баща му, синът посегна да го бие по главата. С нищо не съм го предизвикала. Изведнъж се обърна към мен, хвана ми главата и започна да ме удря в стената, да ме рита. Свих се на топка, сведох глава към корема. Чудо е, че нямам счупвания. Не знам на кой свят съм, с нищо не съм предизвикала такава агресия, беше кошмар", споделила пред свои колеги по-късно изпадналата в шок санитарка.

Жената успяла да се измъкне от ръцете на неадекватния и агресивен мъж, стигнала до Спешно – приемно отделение и съобщила, че е нападната и пребита. Колегите й веднага задействали паник бутона. На място са пристигнали екипи на полицията и на частната фирма, която охранява сградата. Установено е, че побойникът е взел личната карта на баща си и успял да офейка през противоположния изход. „Знаем кой е. Лицето е криминално проявено и е от Благоевград, има досие в полицията. Въпрос на време е да го задържим и да му бъде повдигнато обвинение, работим усилено по случая, вече е образувано досъдебно производство", заяви директорът на ОД на МВР – Благоевград Росен Танушев.

Преглед на нападнатата санитарка не е установил тежки травми, но Гергина е с натъртвания, боли я глава. Към 07.30 часа тя се прибра с такси в дома си в квартал „Грамада". Това е поредна нападение над дежурен в СПО на МБАЛ-Благоевград, обслужващо предимно пияни или дрогирани рискови пациенти наред с нуждаещите се от спешна помощ при инциденти и други застрашаващи живота им заболявания. В СПО са нападани лекари, санитари, фелдшери, медицински сестри. На 31 декември миналата година след 22,00 часа бе нападната санитарката Емилия Яновска, на която пациент счупи китката на ръката й. 3 месеца бе в болничен, оперираха я, поставиха й 4 пирона. „Колежката ми е в шок. Не знам защо са допуснали сама да се качва с асансьора. След като пострадах жестоко, винаги искам с мен да идва и охранител. Цялата глава на Гергина е в синини. Не смее да се покаже пред хората.

Въпросният нападател е проявил агресия и преди това - към ортопеда Атанасов, но не са предприели мерки и не са извикали полиция. Жената е само от половин година при нас, преди работеше в операционната на хирургичното отделение. Не са само болките, но и унижението е за нас, тъй като ни бият на работното ни място, докато помагаме на болните", каза Емилия Яновска часове след нападението над колежката й.

Тя си спомня всеки ден за своя кошмар. „Аз помагах на пациента, държах му ръката, за да не губи много кръв, а той изсъска „Сега ще умреш" и ме блъсна към стълбите. Кръв се лееше от него, а той бе готов да убие. Не спря да плюва и псува полицаите. Четирима униформени не можаха да го озаптят", връща се към преживяното Емилия, която работи от в здравеопазването от 1993 г., започнала в Спешен център, после се прехвърлила в Спешно – приемно отделение. Иска да се даде гласност на поредния случай на агресия спрямо служители на СПО, защото животът на хората в бели престилки наистина е поставен на карта. „Можех да загубя живота си, докато оказвам помощ на пациента. За късмет не се ударих главата в стълбите, а се подпрях на дясната си ръка и счупих китката", твърди санитарката, която продължава да е в шок и стрес от случилото се. Защото с нищо не предизвикала реакцията на побеснелия 19-годишен Симеон Р. „Нещо трябва да се направи, за да се гарантират сигурността и животът ни. Ще започнат да ни убиват на работното ни място. Посрещнах Нова година на операционната маса. След операцията пуснах жалба в полицията срещу това лице", каза още Емилия Яновска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай