Празничен карнавал на Сирни заговезни във Варна

Празничен карнавал на Сирни заговезни във Варна | StandartNews.com

На входа на Морската градина палят огъня за маскарадно хоро

Варна. Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе на Сирни заговезни във Варна. Идеята на пилотното издание е да се възроди прочутият Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението. Организатори на проявата са двете общински дирекции „Образование, младежки дейности и спорт" и „Култура и духовно развитие". След обичаите коледуване и лазаруване, които се провеждат в общината, карнавалното шествие за Сирни заговезни е поредна стъпка към популяризиране на българските традиции.

Празничното карнавално шоу ще започне в 15 часа в неделя пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично". Участниците ще дефилират на специално изградена сцена-ескада, а техните костюми и маски ще бъдат оценявани от петчленно жури. Празничен благослов ще отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В шоуто ще се включат деца от училища и детски градини, читалища, от варненската опера, драматичния, кукления театър, от ОДК, групи за автентичен фолклор, оркестри, групи от различните етноси и други.

След дефилето пред Катедралата шествието се насочва към входа на Морската градина, където участниците отново ще преминават през специално построена сцена, за да може журито да довърши своето оценяване. Предвидена е музикално-артистична програма и награждаване на победителите в карнавала. На финала ще бъде запален типичният за Сирни заговезни огън, около който ще се завърти голямо маскарадно хоро. Предвидени са и други атракции, включително парад на стари автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай