Правят Правят борса за безработни в Сандански

Правят Правят борса за безработни в Сандански | StandartNews.com

Специализирана трудова борса ще се проведе на 12 септември в Сандански. Това съобщиха от Регионална дирекция „Социално подпомагане" в Благоевград. Основната цел на инициативата е да се обърне внимание на продължително регистрираните безработни лица.

В последните години подобни събития се правят периодично в различни региони на Пиринския край и интересът към тях се увеличава непрекъснато. Това сочи анализът на социалната дирекция. Причината е, че на трудовите борси се осъществява пряк и непосредствен контакт, има диалог между работодателите и търсещите работа лица. След това пък около 80 % от свободно заявените места в Бюрата по труда в съответния район биват заети.

Особен успех имат специализираните трудови борси, които се правят в последните години в навечерието на зимния сезон в Разлог. В тази община и в съседния курорт Банско се търсят близо 5000 работници в сферата на туристическите услуги. За работа в двете общини кандидатстват хора от цяла България, най-много са тези от морските ни курорти, които се местят в планинските курорти. Напоследък на работа се наемат и граждани от съседните ни държави. Гърци са управители на ресторанти, сърбите са чного добри майстори на скарата, македонците пък се справят отлично със сервирането. „Налага се да приемаме чужденци, тъй като качествените кадри не достигат", признават работодатели в туристическия бранш в Разлог и Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай