Правят показно изследване на пясък в Монтана

Правят показно изследване на пясък в Монтана | StandartNews.com

Монтана. На 13 и 14 ноември общината в Монтана организира открито вземане на проби от инертния материал, с който се уплътняват новоположени тръби от канализацията на града, съобщи заместник-кметът на общината Диман Георгиев. Пред погледите на граждани, журналисти и независими еколози торбичките с пясък ще бъдат изпратени в лабораторията по геохимия на минно-геоложкия университет за изследване.

Причината за показното вземане на проби е сигнал на обществена организация до прокуратурата, че използваният инертен материал е канцерогенен и следователно опасен за здравето на гражданите на Монтана. По случая окръжната прокуратура е разпоредила проверка, която се извършва в момента.

За запълване на пространството около сменените тръби на градската канализация се използва остатъчен материал от добива на флуорит от находището в Чипровци. Той е квалифициран като инертен материал, обясни Диман Георгиев.
Още една лаборатория – на Изпълнителната агенция по околната среда, също ще направи изследване на материала. Показателите от двете проверки ще бъдат сравнени.

Подмяната на тръбите за канализацията на Монтана се извършва по проект на общината за обновление на водния цикъл. Досега са изпълнени 15% от предвидените строителни работи, допълни заместник-кметът. Предстои подмяна и на част от водопроводите в града. През пролетта на 2014 година започва асфалтиране на участъците, които сега се разкопават заради смяната на тръбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай