Пращат сирийски бежанци в Коиловци

Пращат сирийски бежанци в Коиловци | StandartNews.com

Плевен. Затвореното училище в с. Коиловци е един от вариантите на община Плевен за настаняване на сирийски бежанци вместо в Кайлъка. Идеята на кмета е да го замени с държавата за школата на Гражданска защита в парка, където правителството възнамерява да прати 200 и повече бедстващи чужденци.

От местната структура на Атака тутакси скочиха срещу това с предупреждение, че цялото село щяло да се разбунтува срещу пришълците. Местните се прочуха с побоя, който нанесоха миналата година на група френски командоси на мисия в околностите.

Още 3 места за приемане на бежанци предлага плевенският кмет проф. Димитър Стойков. Общежитие на бившите ракетни войски край село Телиш е още по-добър вариант, смята той. Други две помещения са на закрито ТВУ за момичета в с. Славовица и на нефтохимическия техникум в Долни Дъбник. Според градоначалника базата в Кайлъка е най-неподходяща. Подобно становище е изпратил и Емил Димитров – Ревизоро, който е главен секретар в областната администрация. Според него двете спални помещения и класни стаи, стопанисвани от МВР, са в окаяно състояние.

След над 3-часово дебатиране местният парламент се обедини около мнението, че в общината няма база, в която незабавно могат да бъдат настанени сирийци. Плевенските общинари гласуваха решение, че при бъдещо подобно искане държавните институции трябва да дадат недвусмислени гаранции за поемане на финансирането, здравеопазването и социални грижи за бежанците. Те настояха държавата да обезпечи и сигурността на местната общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай