Пожар без пострадали вилня в хотел в Банско

Пожар без пострадали вилня в хотел в Банско | StandartNews.com

Пожар избухна в събота през нощта в Гранд Хотел „Банско" в едноименния курорт. За щастие няма пострадали хора – нито от персонала, нито от гостите на комплекса. Сигналът за лумналите пламъци е подаден към 03:26 часа, имало опасност да обхванат съседното крило. Някои клиенти сами се събудили от дима и се евакуирали по стълбите надолу.

„Огънят е тръгнал в апартамента на собственика, който е на последния етаж. В момента на инцидента вътре не е имало никой, тъй като помещението се ремонтира. Най-вероятно техническа неизправност е причина за пожара. Всички са евакуирани, няма пострадали", заяви началникът на РС ПБЗС в Пиринския край комисар Георги Пармаков.

Екип огнеборци от Банско са реагирали своевременно на сигнала на телефон 112. Пожарникарите се справили бързо с огнената стихия и предотвратили разрастването й към съседните помещения. Не са нанесени сериозни материални щети. Изгорели са машина за циклене на паркет, врати, мокет, климатик, електрическо табло и са опушени стените на апартамента. По-късно през деня бе извършен повторен оглед на местопроизшествието.

Гости на хотела се оплакаха, че не е имало никакво пожароизвестяване. Не е имало кой да им помогне. Някои са се евакуирали само, наложило се да разбиват прозорци. Други се качили на покрива, докато дойдат пожарникарите. Според гости на комплекса не се е задействала пожароизвестителната аларма, ако въобще има такава. Част от тях ще си търсят правата и ще подадат жалба срещу хотела, тъй като става въпрос за немарливост по отношение на пожарната и аварийна безопасност. „В момента всичко е спокойно, хората са отново по стаите си. Не знам дали ще има действия на някои от тях срещу хотела заради пожара. Стотина души бяха в комплекса", каза служител на Гранд Хотел „Банско".

Четирима македонци – двама мъже и синовете им, гости на същия комплекс, се почувстваха зле в нощта на 15 срещу 16 август. Първоначалното съмнение бе, че са се натровили с храна, тъй като повръщали и имали разстройство. Изследванията обаче доказаха, че ги е тръшнал стомашен летен вирус.

Пожароизвестителната система на хотела се е задейтвала, паник-бутоните са реагирали и наши служители са звъннали на телефон 112. Няма как 4-звезден комплекс да няма такава система. Това заяви Марина Мирчева от отдел „Маркетинг" на Гранд Хотел „Банско". Според нея не е имало паника сред стоте гости, всички са слезли във фоайето. Не се е наложило да напускат сградата, защото не е имало реална опасност за здравето и живота им. „В момента хотелът работи нормално, клиентите ни не са напуснали комплекса, продължават ваканцията си през уикенда. Всичко с гостите ни е наред, което е най-важно", каза още Марина Мирчева. Все още се изяснява каква е причината за инцидента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай