Пострадалите във Видинско получават по 325 лв. помощ

Пострадалите във Видинско получават по 325 лв. помощ | StandartNews.com

Видин. Близо 400 души, пострадали от наводненията в общините Ружинци и Чупрене, ще получат по 325 лв. еднократна помощ от държавата, съобщиха от областната администрация във Видин.

Тя е предвидена в Закона за социално подпомагане при инцидентно възникнали нужди след наводнение. Парите ще бъдат осигурени от МТСП след изготвена социална оценка за всеки случай. В общините вече работят екипи на социалното министерство, водени от Росица Янкова, заместник-министър. Те оказват помощ на място как да бъдат изготвени оценките.

350 безработни, които са наети по социалната програма „От социални помощи към заетост", ще бъдат пренасочени към работа за остраняване на щетите. Те ще разчистват речни корита и ще оказват помощ на пострадалите семейства, ще укрепват речни брегове, пътища и мостове.

На заседанието си в сряда кабинетът одобри допълнителни разходи за активна политика в размер на 7 млн. лв. С тях ще се осигури заетост на 10 000 души при 4-часов работен ден за срок от 3 месеца. Безработните ще бъдат ангажирани в аварийно-спасителните дейности, допълват от областната администрация във Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай