Постановки и среща с Явор Гърдев за любителите на Мелпомена

Постановки и среща с Явор Гърдев за любителите на Мелпомена | StandartNews.com

Жителите и гостите на Благоевград за пореден път в петъчната вечер на фестивала „Тара-ра –бумбия" се насладиха на интересни и впечатляващи постановки в петък вечер. „Дневникът на хулигана" бе първото представление, което представи македонският театър „Арт - маркетинг". С танц и театър сюжетът на едноименната книга на Сашо Димоски бе умело пресъздаден на камерна сцена.

В спектакъла „Нощна пеперуда" актьорите от Народен театър „Иван Вазов" показаха на публиката как се живее в свят, в който има ред, определян от интервалите между музикалните звуци. За тази постановка Явор Гърдев получи наградата „Аскеер" за режисьорската си работа. По рано през деня носителят и на „ИКАР" Явор Гърдев се срещна със свои почитатели и разкри тайната на добрата режисура: „Режисьорът трябва да бъде проводник, да намери онази честота, на която да се остави и да стане магията", каза той. „Хората имат влечения, имат и призвания. Ако човек намери своето призвание – това е щастие. В моя случай е така, в професионално отношение се чувствам щастлив", сподели режисьорът.

Петъчната театрална вечер завърши с постановката „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени", представена в Младежки дом. В главната роля публиката видя Анна Вълчанова, която тази година грабна „ИКАР" за главна женска роля. Пиесата на американския писател Пол Зиндел бе естествено продължение на опитите на екипа да създаде театър в реална среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай