Пощаджия на съд за присвояване на 138 000 лева

Пощаджия на съд за присвояване на 138 000 лева | StandartNews.com

Благоевград. Бившият пощаджия на петричкото село Яково Георги Тилев сяда на подсъдимата скамейка в Окръжен съд – Благоевград за присвояване на 137 932,12 лева.

Служителят на гише в пощенската станция на селището действал по престъпната схема за прибиране на чужди пари, най-вече на пенсионери, от 2 октомври 2001 г. до 11 февруари 2010 г.

Преди 4 години пенсионерка намери празна сметката си в банката в Петрич и тогава гръмна аферата. Прокуратурата вече внесе обвинителния акт срещу крадливия пощаджия. Според държавното обвинение той е присвоил чужди пари, собственост на „Юробанк И Еф Джи" АД /бивша Пощенска банка" АД, клон Петрич/. Средствата му били връчени в качеството му на пощенски служител и поверени да ги пази и управлява, съгласно договор за възложителство между „Български пощи" ЕАД и „Българска пощенска банка" АД.

За източването на банковите сметки на съселяните му, както и на жители на съседни села, Тилев извършил и друго престъпление. Пощаджията ползвал фалшиви документи – нареждане-разписки за теглене на парични суми и за закриване на депозити по лични сметки в „Юробанк И Еф Джи" АД. Правел го от името на различни титуляри, като подписът на „наредител" не е положен от тях. Вземал пари от различни физически лица, за да ги внеесе за депозит, но не го правел. Присвояването е в особено големи размери, категорични са обвинителите, и представлява особено тежък случай. За такова провинение законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай