Портрети на непознати показват в Разград

Маслените платна са дело на местни художници от началото на миналия век

Портрети на непознати показват в Разград | StandartNews.com

Разград. 3 портрета на мъже, живели в Разград в началото на миналия век, показва за първи път Художествената галерия „Илия Петров" в града.

Маслените платна са собственост на фондохранилището, но никога досега не са били излагани пред публика Те са открити в складовете на галерията преди няколко години по времето на нейната реконструкция, финасирана със средства от Брюксел. Реставрирани, картините ще станат част от постоянната й експозиция, заедно с платна на Златю Бояджиев, Майстора, Илия Петров.

Портретите са дело на художниците Максим Цанков и Георги Йорданов, родени в Разград и завършили живопис в Италия. Непознатите лица, изрисувани от тях, са на местни хора. На платната са изобразени мъже, като единият от портретите е на момче с цигулка.От галерията очакват старите разградчани да разпознаят прототипите, а краеведите от местния музей да проучат историята на забравените с десетилетия картини.

Изложбата на непозказваните до момента платна слага началото на тридневните културни празници „Белите нощи на Разград", които стартират в събота,съобщи Цветана Бенонова, шеф на отдел „Култура" в разградското кметство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай