Попски молитви докараха дъжд на лозарите в с. Илинденци

Попски молитви докараха дъжд на лозарите в с. Илинденци | StandartNews.com

Благоевград. Лозето не ще само мотика, но и молитва. Тази максима доказаха двамата свещеници в лозарското село Илинденци Георги Сарадинов и Васил Котев.

От началото на този месец двамата се молиха за дъжд, за да не се съсипе гроздовата им реколта. Молитвите им бяха чути и в събота се изля дъжд, който напои земята, разхлади и хората. Помогна много за надуването на плода. А захарността вече минава 21-22 градуса при червените сортове – „Широка мелнишка лоза" и „Мелник 55".

"Ще почерпим нашите свещеници за това, че молитвите им не бяха напразни", споделят жители на селището. А отец Васил Котев е категоричен, че никой не проклина времето. Защото срещу природата нищо не може да се направи. Че винаги има как да стане и по-лошо, хората се страхуват повече от  градушката.

„Пак ще се молим на Господ да ни помогне поне за още един обилен дъжд, че да приберем хем много, хем качествено грозде", твърди божият служител, който отглежда 20 декара лозови масиви.

Няма фамилия в селото, която да не разчита да не напълни бъчвите си за домашна консумация, а и да припечели някой лев от продажба на грозде, а после и на хубаво вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай