Положиха основен камък за изграждане на Просветителска зала в Кърджали

Положиха основен камък за изграждане на Просветителска зала в Кърджали | StandartNews.com

С тържествена съборна архиерейска света литургия с участието на двама митрополити – Пловдивския Николай, Великотъртовския Григорий и Знеполският епископ Арсений започна тази сутрин празника на св. Йоан Кръстител във възстановената средновековна църква в Кърджали. Стотици миряни от областния град и района изпълниха двора на манастирския комплекс.

След празничната литургия на 24 юни с литийно шествие с мощите на Св. Йоан Предтеча бе положен основен камък на втората част от манастирския комплекс – „Просветителска зала", която ще се строи само и единствено със усилието, труда и средствата на хора, свързани с Кърджали. Инициативата за образователната зала е на миряните в Кърджали. Те сами са поискали да има помещение, в което да се изнасят беседи за християнството и православната вяра. Залата, която ще се строи е част от християнския комплекс до манастира „Свети Йоан Предтеча". Той ще се превърне в духовно и просветителско средище за християните.Изграждането му ще започне след няколко месеца, когато приключат всички законови процедури. За него правителството одобри 800 000 лева.

Ден преди 24 юни в Кърджали бяха донесени мощите на Св. Йоан Кръстител от игуменката на манастира „Света Параскева" в митрополия Зихни и Неврокопия в Гърция. Сестра Мариам ги предаде на митрополит Николай Пловдивски като в присъствието на много кърджалийци и гости на града. С литийно шествие, начело с двамата владици, мощите бяха занесени във възстановения манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в кв. Веселчане. Литийното шествие бе съпроводено от стотици миряни. В него се включиха също областните управители на Кърджали и Хасково, народният представител Цвета Караянчева, археологът проф. Николай Овчаров, кметът на Ивайловград, духовници от цялата енория и жители от съседните Хасково,Смолян, Златоград, Момчилград, Крумовград, Ардино, Кирково. Гвардейци и духова музика, както деца и възрастни хора, облечени в народни носии, бяха част от шествието. Начело на тържествената процесия бяха младежи, които носеха хоругви, а целият път до храма, по който минаваше безценното ковчеже с мощите, бе покрито с цветни розови листенца. Камбанен звън извести пристигането на светите мощи, поставени на специална дърворезбована маса /кувуклия/ , а десетки бели балони полетяха към небето.
Продължилата повече от два часа Архиерейската вечерня с петохлебие се водеше от Великотърновският митрополит Григорий.

„Присъстваме на голямо събитие. С преизпълнени от радост сърца посрещнахме тук, в този благословен град, мощите на Йоан Кръстител, а с тях са изречени великите думи, които кънтят 2000 години и оставят послание за третото хилядолетие", каза Великотърновският митрополит Григорий. „Да бъдем сеячи на благодатното семе на словото", каза и митрополит Николай Пловдивски. Той също благослови миряните, изпълнили двора на древната света обител „Св. Йоан Предтеча" в кърджалийския квартал Веселчане

През цялото време докато продължаваше архиерейската служба снощи не стихваше потокът от кърджалийци, които искаха да се покланят пред светите мощи на Йоан Кръстител, донеси от манастир от Северна Гърция. Това са и първите мощи на светец, които пристигнат в Кърджали от близо половин век насам. Мощите на св. Йоан Предтеча ще бъдат и днес през целия ден, за да могат и всички, които искат да се покланят. Те ще отпътуват обратно на 25 юни сутринта.

Деца от Неделното училище представиха драматизация на старозаветна сцена от библейската история, разказваща за живота на

След празнична архиерейска вечерня с петохлебие, децата, изучаващи православното християнско вероучение в неделното училище при храм „Св. Йоан Предтеча" Кърджали представиха драматизация на старозаветна сцена от библейската история , разказваща за живота на Мойсей. Това е поредната театрална постановка, но за първи път се играе вечер на сценично осветление.

Малките възпитаници на духовното школо отбелязват края на четвъртата учебна година от отварянето на неделното училище. В него неделното се обучават 82 деца на възраст от 3 до 16 години. Всички завършили получават дипломи- грамоти от Пловдивския митрополит дядо Николай. Този път Пловдивският митрополит заедно с Великотърновския Григорий и Знеполския епископ Арсений бяха сред публиката, която наблюдаваше с интерес спектакъла.
„Името Йоан означава Божия благодат. Молих се за миряните в Кърджали да я получат, защото я заслужават. Да дойде не коя да е светиня, а лично онзи, който е кръстил Господ Иисус Христос, като е възложил десницата си върху главата му. Затова съм радостен, че мощите на Св. Йоан Предтеча пристигнаха тук, да благословят народа и да чуят молитвите на сърцето му", сподели развълнуван свещеникът в храма отец Николай Величков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай