Полицаи спряха бунт на пчелари

Полицаи спряха бунт на пчелари  | StandartNews.com

Засилено полицейско присъствие не позволи на петдесетина пчелари отново да спрат хеликоптери, за да не пръскат срещу кръвосмучещи насекоми, които пренасят опасното заболяване „Заразен нодуларен дерматит". С помощта на десетки полицаи машините от трети опит тръгнаха от селскостопанското летище край Гоце Делчев в сряда сутринта. По план трябва да продължат работа до 10 юли, като се третират райони по поречието на река Места не само в Неврокопския край, но и в Банско, и в Разлог.

В понеделник и вторник над 50 пчелари не позволиха на самолетите да извършат третиране на площите.

„Срещу полицията няма да се бием. Важното е, че в нашия протест ни подкрепиха пчелари от Разлог и Банско, че и от София. За нас пръскането с препарата „Цитрол", предприето от Българската агенция по безопасност на храните заради кръвосмучещите насекоми, които пренасят заболяването, е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно. Нарушава се Закона за пчеларството, не може да се пръска по време на медосбора. Опасно е и за пчелите, заразява и меда. Пчелари в Петричкия край понесоха сериозни загуби при пръскането там. Сега не е нито времето, нито мястото за това пръскане", заяви Тома Чолаков, председател на Пчеларския съюз в Гоце Делчев. Той бе категоричен, че пчеларите не са обсъждали блокирането на пътя за ГКПП-Илинден-Ексохи на българо-гръцката граница. Пчеларите са внесли сигнал за незаконното пръскане в районната прокуратура.

„Очакваме реакцията на отговорните институции. В закона се предвиждат финансови санкции за пръскане по време на медосбора. Не сме против животновъдите, те понесоха сериозни загуби, но не бива след кравите да се убиват и пчелите", каза още Чолаков. Протестиращите не са против обработка на зелените площи, но през есента. В другите краища на страната третирането е направено още през пролетта, когато не е активният сезон на пчелите. Затова фирмите там са си свършили безпроблемно работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай