Поход и младежки събор в памет на тракийските бежанци

Поход и младежки събор в памет на тракийските бежанци | StandartNews.com

Кърджали. Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова участва в Националния младежки събор „Илиева нива", отбелязван и като Ден на тракийското дете. Тази година той се посвещава на 100-годишнината от Балканските войни и разорението на тракийските българи през 1913 г.

Таушанова се включи в третия масов етап от похода под надслов „По стъпките на спасението" – от село Планинец до местността Илиева нива. Присъства на отслужената панахида в памет на убититите 200 деца на тракийски бежанци и поднесе венец на мемориала.

На тържеството бе представен поетичният спектакъл „Епопея на забравените" на Хасковския драматичен театър, поднесени бяха приветствия от официалните гости, състоя се концерт на детски самодейни състави, а по-късно бе раздаден и курбан.

В проявата участваха и много жители Кърджали, Момчилград, Крумовград, потомци на бежанци от Беломорска Тракия.

Местността Илиева нива се намира между Крумовград и Ивайловград. На това място през октомври 1913 г. по време на Междусъюзническата война, турската войска убива над 200 бебета и деца, които са скрити на южния бряг на р. Арда. Това били деца на българи, бягащи от преследващата ги турска войска.

През 1996 година в местността е издигнат мемориален комплекс в памет на хилядите загинали български бежанци и техните деца. Мемориалът се състои от паметник, чешма и параклис "Св.Петка българска" и е масово посещаван всяка година на 1 юни - Деня на детето. Тогава се провежда Национален младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете. Автор на скулптурната композиция е известният кърджалийски художник Емил Пенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай