Подписка срещу концесионера в Несебър

Подписка срещу концесионера в Несебър  | StandartNews.com

Подписка срещу концесионера на плаж Несебър-юг заради незаконните му действия за превземане на цялата ивица, са инициирали 3-те най-големи хотела в района - "Биляна", "Арсена" и "Мираж". Причина за напрежението в района е своеволните и незаконни действия на стопанина на ивицата фирма "Сироко". Концесионерът незаконно е превзел свободните зони пред трите хотела, въпреки че по закон на тях свободно могат да се полагат чадъри и хавлии от родни и чужди туристи. Без да се съобразява с нормите и правилата обаче, на 10 юни през нощта фирмата завзема свободните зони и поставя на тях платени съоръжения. Така гостите на хотелите наоколо и останалите туристи в Несебър, предпочитащи плажа, са принудени да плащат по 30 лева всеки ден за чадър и два шезлонга. Цената обаче е непосилна за туристите и дори руските гости, известни с платежоспособността си, отказват да заплатят незаконната сянка. Ако се опитат пък да почиват безплатно, здрави момчета ги гонят, като вече има и няколко случая на физически битки за плажуване. Затова и собствениците на хотелите, инвестирали милиони евро, за да направят Несебър привлекателна дестинация, са инициирали подписката срещу нарушителите. Документът е подписан само за ден от над 200 души.

Случаят е на път да взриви курортния град, който от своя страна се готви за местни избори през есента. Бъдещето на кандидатите за кметския пост обаче вероятно минава и през възможностите му да се справи със създалото се напрежение и да направи плажа отново привлекателно място за туристите. Имиджът на страната ни също е застрашен, тъй като туристите от чужбина, вместо да прекарат лежерно ваканцията си спорят с рекетьори, които развалят почивката им.

Топката е в държавата

Дали концесионерът ще безчинства цяло лято в Несебър, зависи единствено от държавата. Пред електронна медия представител на стопанисващите плажната ивица, обяснява, че свободната зона е заета временно и ще бъде освободена след 10 септември. Според закона обаче това е недопустимо и мястото, на което туристите свободна да разпъват хавлиите си, е задължително, при това на над 50% от ивицата. Хотелиерите, чиито милионни инвестиции са застрашени заради своеволията на концесионера, вече са подали сигнали до Министерството на регионалното развитие, което отдава ивиците и контролира стопаните им. Както и до област Бургас. Сигналът трябва да бъде проверен и да се извърши проверка. Според представители на туристическия бранш това не е единственото нарушение на концесионера. Преди години той дори заградил с ограда ивицата, която впоследствие била съборена.

Бизнесът си иска ивиците

Хотелиерите да стопанисват ивиците, а те да са безплатни за плажуващите, настояват от години от туристическия бранш. Навсякъде в известните дестинации морето край брега е безплатно, а се печели от консумацията на питиета и храни под чадърите и шезлонгите. Ако държавата отстъпи на туристическия бранш и най-вече на хотелиерите на първа линия ивиците срещу минимална такса или безплатно, те ще печелят не от сянката, а от допълнителните услуги. Така ивицата ще е почистена, обезопасена, а почивките ще се спокойни. Това обясни председателят на Съюза на хотелиерите в Златни Пясъци Георги Щерев още преди седмици, когато министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с бранша за предстоящия сезон.

Стига се до бой на плажа

До бой се стигна заради създалата се ситуация на южния плаж в Несебър. Бурен скандал между украински летовници и събирачи на такси от шезлонгите и чадърите избухна пред хотел "Биляна". Районът пред трите хотела -"Биляна, "Арсена" и "Мираж" за една нощ осъмнал с наслагани чадъри, но в нощта на вторник срещу сряда част от чадърите били отскубнати и хвърлени на земята. Момчетата, които събират таксите, обвинили за това украинските летовници и се стигнало до физически сблъсък между един от тях и чуждестранния плажуващ гостенин. В резултат на свадата в РПУ Несебър е заведена преписка, а събирачът на плажни такси бил закаран в полицията да дава обяснения за побоя над чужденеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай