Пловдивчанка роди на 57

Пловдивчанка роди на 57  | StandartNews.com

Най-възрастната жена, родила с донорски яйцеклетки в Пловдив е на 57 години. На 48 пък е дамата, сдобила се с рожба със собствена яйцеклетка. И двата случая са от практиката на клиника "Селена". Двете успешни раждания са пример за тенденцията дамите у нас да зачеват на късно.

Средната възраст за раждане на първо дете в Пловдив е 27 години при оптимално 20-24, посочи управителят на "Селена" д-р Ангел Ставрев, съобщава "Марица". Основната причина за закъснението е, че много интелигентни и образовани хора изчакват да си намерят добра работа и да направят кариера, преди да се решат да станат родители. В много случаи обаче възрастта е пределна и се налага намесата на репродуктивните технологии. На жените може да им се помогне да забременеят и на 40-45 възраст. След това също е възможно, но с донорски материал.

Освен късното забременяване голям проблем от няколко години е и сливащата се раждаемост. Според д-р Ставрев причините за тази продължаваща от няколко години негативна насока са кристално ясни. Жените масово заминават в чужбина, създават връзки и раждат там. Хората с потенциал залагат на качественото образование на децата си и започват да мислят отрано за него. Затова предпочитат да родят в чужбина и да придобият привилегии там, убеден е специалистът. Друга група са жените, живеещи в чужбина, които идват в страната, за да си направят ин витро и отново заминават, за да родят там.

Противно на твърденията на много свои колеги д-р Ставрев смята, че социалните фактори нямат голямо значение. Той аргументира тезата си с факта, че най-бедните раждат най-много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай