Площад в Разград ще носи името на 19 пехотен полк

Площад в Разград ще носи името на 19 пехотен полк | StandartNews.com

Площад в квартал „Абритус" в Разград ще носи името на 19-ти пехотен шуменски полк. Това реши общинският съвет на последната сесията на местния парламент.

Идеята за мемориалния акт е на местната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, обясни кметът Денчо Бояджиев, който внесе предложението на бившите войскари за дискусия в съвета. Запасните войни искат т.н. „Обръщало" в махалата „Водна централа", близо до което са се намирали някогашните казарми на полка, да напомня за славата на армейската част.

19-ти пехотен шуменски полк е силно свързан с историята на Разград. Той е сформиран през 1899 година като наследник на разградската 22-ра пеша дружина. Стотици местни хора са воювали под знамената му в битките за България през изминалия 20-ти век.

През 1916 година по време на Тутраканската епопея полкът дава 369 жертви, а 1 496 войници от състава му са ранени на бойното поле. Паметта за тяхната саможертва се пази във военното гробище на брега на Дунава край село Шуменци, кръстено на името на славната армейска част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай