Плесен съсипва ценни стенописи в катедрален храм

Плесен съсипва ценни стенописи в катедрален храм | StandartNews.com

Плесен унищожава ценни стенописи в катедралния храм "Въведение Богородично" в Благоевград. Църквата, която миналата година отбеляза своята 170-годишнина, спешно се нуждае от реставрация, алармира архитект Коста Сандев, който е член на УС на Българския национален комитет на Международиня съвет на паметниците на културата и забележителните места /ИКОМОС/. Според него най-пострадала от плесента е южната стена на църковната сграда, където стенописите почти напълно са унищожени и на места от боята е останал само прах.

Влагата се увеличава бързо и ако не се вземат мерки, стенописите ще бъдат безвъзвратно загубени за идните поколения. Храмът "Въведение Богородично" е в списъка на националните паметници на културата. Преди дни църковното настоятелство е изпратило писмо до Комисията по вероизповеданията с настояване да се заделят средства за ремонт на сградата.

Архитект Сандев допълни, че спешно трябва да дойдат специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство. Те е нужно да направят оглед, за да установят причината за разпространението на плесента. След това ще вземат решение как да спасят стенописите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай