Петя Александрова лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева"

Петя Александрова лауреат на Националната награда за детска литература „Петя Караколева" | StandartNews.com

Петя Александрова е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева" в Кърджали. Известната писателка е отличена за сборника й с проза „Смокиновото момиче". Тържествената церемония се проведе в читалище „Обединение 1913″. Петя Александрова благодари за наградата, за очакването този ден да бъде празник на хубавите думи. Тя подчерта, че цени много наградата, защото като писателка Петя Караколева й е близка, както с опоетизирането на света и природата, така и с таланта й на много добър разказвач.

Жури с председател Петър Анастасов и членове Елица Мавродинова и Иво Георгиев имаше сериозната задача да определи най-достойната книга сред представените в конкурса заглавия. Петя Александрова е носител на награди на Съюза на българските писатели за детска литература наградите „Константин Константинов" и „Станка Пенчева".

Призът на името на Петя Караколева е учреден от община Кърджали и Съюза на българските писатели през 2004 г., а автор на статуетката е скулпторът Емил Пенчев.Лауреати на Националната награда „Петя Караколева" досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай