Петокласници правят макети на крепости

Петокласници правят макети на крепости | StandartNews.com

Петокласници от Перник се състезаваха по родолюбие. От четири години в Основно училище "Св. Иван Рилски" в партньорство с фондация "Созопол" развиват собствена програма "Моята България". Кулминация на всички начинания е състезанието по родолюбие, което ежегодно се прави в навечерието на националния празник 3 март.

Пред жури те представят направени от тях макети на различни старини от страната и табла, посветени на Освобождението. По време на самото състезание с изготвени от тях презентации разказват подробно за пресъздадените на макетите обекти. След това всеки от отборите в художествена форма пресъздава чувства и емоции, свързани с 3 март.

Вълнението на хлапетата се предава и на възрастните, а състезателният елемент нажежава атмосферата. Нагласени в училищните униформи, малките родолюбци са търсили начин и за оригиналност. От V "Г" са си направили емблеми като рицарски гербове. От V "Б" носят национални флагчета и ги развяват, за да подкрепят съучениците си, които се изявяват. Родителите на Елена са я водили наскоро до Шипка, за да изпълни възможно най-добре стихотворението "О, Шипка". Калоян бе пременен като четник и е донесъл истинска сабя. Журито се оказа силно затруднено да излъчи победител, но все пак беше избран отборът, който по много оригинален начин отговори на въпроса "Защо съм българин?". Наградата за класираните на първо и второ място е посещение в Националния военноисторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай