Перник спасява проект с нов заем от държавата

Перник спасява проект с нов заем от държавата | StandartNews.com

Община Перник ще спасява проект с нов заем от държавата. Заради наложени финансови корекции по проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, част от който е и регионалното депо за твърди битови отпадъци има опасност то да не бъде завършено.

Корекциите са по преценка на МОСВ за допуснати нарушения при възлагане на обществени поръчки по три договора за изпълнение на дейностите от проекта. Община Перник ще ги обжалва по съдебен ред, но до изясняване на правната страна те ще бъдат удържани от безвъзмездната помощ.

Това ще доведе до реално спиране на разплащанията към изпълнителите по сключените договори. Наскоро общината получи от държавата 3 милиона лева безлихвен заем заради тежкото финансово състояние при поискани 5 милиона. Сега исканата сума възлиза на 2 731 286.89 лв и се равнява на стойността на наложените корекции. Приблизително толкова и собственото участие на общината в осъществяването на проекта, което е непосилно за общинския бюджет въпреки очертаващотото се преизпълнение на приходите за първото полугодие. Без кредита, който е възможен по силата на прието министерско постановление в края на миналата година, проектът е застрашен от провал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай