Перник събра 39 отличия от Копривщица

Перник събра 39 отличия от Копривщица | StandartNews.com

С 39 златни плакета от ХС събор на българското народно творчество Копривщица-2015 се похвалиха съставите и индивидуалните изпълнители от Пернишко. Първи се зарадваха на заслужено отличие сурвакарите от брезнишкото село Долна Секирна, които взеха участие в откриването на събитието в петък, а по-късно имаха самостоятелна изява и на площад "20 април" в Копривщица. С три златни плакета са отличени участниците от радомирското село Долна Диканя. Сред наградените с високо отличие са Калищенските баби, които на събора бяха придружени от кмета на община Ковачевци Васил Станимиров и председателя на общинския съвет Венцислав Тодоров.

Журито на Първа сцена присъди голямата награда на събора в Копривщица на участниците от земенското село Пещера, които наред с песните и танците представиха и обичая "Ританье на невести на Тодорица". Кметът на Пещера Стефан Евтимов също участва в групата за автентичен фолклор, чийто ръководител пък е неговият син Тони Стоянов.
Грамота от събора получи и сборна група танцьори от село Дивотино, които повториха на сцената вихреното си дивотинско хоро от преди 35 години. Близо 600 изпълнители от Пернишко взеха участие в събора, а неотменно с тях бяха областният управител Ирена Соколова и нейният заместник Илинка Никифорова.

Съборът, който тази година празнува половин век от първото си издание, е и българската кандидатура за вписване в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО в сферата на нематериалното културно наследство. Тази година в него участваха над 12 хиляди певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки и майстори занаятчии от цялата страна. Интересен факт е, че сред участниците на седемте сцени имаше и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи.
Снощи бе финалът на 101-часовата програма, в която участваха най-добре представилите се изпълнители от регионите на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай