Перник настръхна, че Чикатило е на свобода

Перник настръхна, че Чикатило е на свобода | StandartNews.com

Бил "отличникът" на затвора, гласи се за гурбет в Гърция

Децата убийци да бъдат съдени като възрастни и да нямат право на помилване и предсрочно освобождаване. За това настояват почернени майки от Перник, чиито деца са станали жертви на свои връстници. Те не са жестоки и не искат смъртно наказание за убийците. Искат само повече справедливост. А след освобождаването на пернишкия Чикатило - Кристиян Петров, вече не вярват в нея.

След 10 години в затвора детето убиец от Перник - Кристиян, излезе на свобода. Той беше освободен от затвора година предсрочно за добро поведение. Зад решетките, вече възмъжалият бивш гимназист, който уби по особено мъчителен и жесток начин своя връстник Кристин Иванов и наряза тялото му на парчета и го скри в хладилника на баба си, прописал стихове и есета, печелил награди, получавал писмени похвали от директора. Бил "отличникът" на затвора. Така се и обяснява неговото освобождаване през декември 2014 г. Родителите му се разделиха веднага след зловещата случка. Бащата остана да живее в семейното жилище, в съседство с родителите на убитото момче. Майката му пък има ново семейство и друго дете.

Откакто Кристиян, вече 27-годишен, е пуснат от затвора, никой не го е виждал. Съседите не са забелязвали и баща му. Казват, че двамата са се пренесли в апартамента, където се разигра кървавата трагедия отпреди 10 г.
На фаталния 10 октомври 2004 г. Кристиян кани съученика си Кристин, с когото не са приятели, да играят карти в празното жилище на баба му, която от години работи в Гърция. И до днес не е ясно как и защо се стига до трагедията във фаталната вечер, когато Кристиян удря с брадва съученика си в тила,

прерязва гърлото на агонизиращото момче

и разфасова трупа му. После заравя останките в близката горичка над стадион "Металург". Убийството излезе наяве 3 дни след изчезването на Кристин, когато във включен хладилник в жилището разследващите намериха опаковани в найлонови пликчета част от вътрешните органи на жертвата. Разкритият убиец пък им показва мястото, където е заровил нарязаното на парчета тяло на съученика си.

Убийството, потресло цялата страна, донесе на Кристиян прозвището Касапина. Мнозина го оприличават и на Чикатило - Канибала от Ростов, заради парчетата от Кристин, които се озоваха в хладилника. Петров направи самопризнания и беше осъден като непълнолетен. Присъдата, която му наложиха, беше 11 г. затвор при максимална - 12 г. Наказанието Кристиян излежаваше в затвора в Бобов дол, като

последните 2,5 г. е прекарал на по-лек режим

в затворническото общежитие в Самораново.
Миналата година майката на убития Кристин получи писмо, подписано от съкилийник на убиеца, който се представя за Румен. Но после се оказа, че човекът, с когото Кристиян дели килия, е с друго име. В писмото се обясняваше, че Кристиян се хвалел със стореното, но ще бъде пуснат предсрочно. Имаше догадки за платен подкуп Петров да бъде преместен на по-лек режим и да му се даде възможност да отработи част от присъдата си.
Години наред, освен болката по убитото дете, семейството на Кристин бе обречено на още една мъка -

да се среща очи в очи с бащата на палача

който живее в съседство. Сега пред тях се изправя поредното изпитание - самият Кристиян. В Перник се говори, че освен с личната си карта, той е напуснал затвора и със задграничен паспорт и се кани да напусне страната. Някои смятат, че ще отиде да търси работа при баба си в Гърция, където никой не го познава и не знае какво престъпление е извършил. Съседите от блока, в който е жилището на бабата, казват, че напоследък тя по-често си идвала, а в апартамента вече живеел бащата на Кристиян с друг по-млад мъж, който вероятно е самият Кристиян. Повечето обаче отказват всякакъв коментар.
За изтеклите 10 г. от зловещата трагедия така и не стана ясно каква е причината за проявената агресия от страна на Кристиян спрямо връстника му. Коментираше се, че му завиждал и предварително замислил и планирал убийството. Родителите на убитото момче навремето се съмняваха, че Кристиян е имал съучастник, защото не можеха да си обяснят как е нарязал на парчета тялото на убития им син сам, как е отмъкнал до гората частите от него, а след това за кратко време е почистил и опитал да заличи следите си. Този въпрос си задаваха много хора. Не се разбра и до момента какво е ставало с убиеца както в момента на зверството, така и преди него, а и след това.
Заради черната серия, последвала този случай, в Перник се правиха молебени, градът успя да измоли в местния храм "Св. Иван Рилски" да бъде донесена за вечни времена частица от мощите на светията, небесен закрилник на града.

И двете деца са с Христовото име

а гледай каква трагедия. Човеците се разчовечихме!", клати глава възрастна дама, бивша съседка на двете семейства. "Господ ни учи да се молим за враговете си, но за почерненото семейство на Кристин освобождаването на Кристиян е поредната щипка сол в и без това кървящата рана", смята жената, която иска да е съпричастна с мъката и на двете семейства.
След присъдата на Кристиян, който по това време бе непълнолетен, съдът реши родителите му

да платят 200 000 лева кръвнина

Но и до момента Иванови не са получили нито стотинка, въпреки предприетите действия от съдебен изпълнител. За това не могат да им помогнат и международни съдилища.
Още преди години майката на убитото момче започна подписка за законодателни промени, които да позволят непълнолетните убийци да бъдат съдени като възрастни. Подкрепиха я много други хора. Сега отново се подема темата за смъртното наказание. В Перник се намират хора, които смятат, че причинената от Кристиян Петров смърт е трябвало да бъде платена със смърт. Но повечето смятат, че това по никакъв начин няма да ни направи повече човеци и да направи светът около нас по-добър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай