Перник иска нов заем от държавата

Перник иска нов заем от държавата | StandartNews.com

Временен безлихвен кредит в размер на 5 милиона лева от централния бюджет иска кметът на Перник Иван Иванов. Преди това по искането на заема ще се произнесе на извънредна сесия местният Общински съвет.

Заемът ще бъде погасяван на периодични вноски до края на 2016 г., а с парите ще се покрие временния недостиг на средства по бюджета на общината. Според кмета изключително тежкото финансово състояние на общината я поставя в невъзможност да изпълнява основните си дейности - плащане на задълженията за сметосъбиране и поддържане на обществените територии, улично осветление, издръжка на детските градини и яслите, поддържане на инфраструктурата и други неотложни разходи.

Общината има стари задължения в размер на 15.5 милиона лева. В края на миналата година ОбС одобри овърдрафт за 500 000 лв., за февруари бе осигурен банков кредит на стойност 1 млн. лв., а в края на миналата година община Перник получи безлихвен заем от централния бюджет на стойност 2,2 млн. лв. Преди да кажат „да" за новия кредит съветниците искат от кмета да обясни трупат ли се нови дългове, както и какви са мерките за глобално решение за излизане от кризата на община Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай