Пенчо Милков: Русе става IT център

Голяма немска компания започва производство в града ни, предпочитат ни заради транспортните връзки и кадрите, казва кметът Пенчо Милков

Пенчо Милков: Русе става IT център | StandartNews.com
  • Искам новият плувен комплекс да е нашето Доходно здание на 21 в.
  • С лего обучението в забавачките децата учат се на емпатия и работа в екип
  • Въведохме роботика и програмиране още в трети клас
  • На Малкото експо студенти и ученици показват прототипите си, срещат се с бизнеса
  • Гордея се, че заедно с гражданите спряхме инвеститор, който искаше да изгради още една леярна в града ни
  • Актуализацията на бюджета е абсолютно необходима на общините
  • Голяма немска компания започва производство в града ни, предпочитат ни заради транспортните връзки и кадрите, казва кметът Пенчо Милков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Милков, основен Ваш приоритет е младите хора да останат в Русе. Какво в града си искате да промените, за да се превърне той в притегателен център за тях?

- Така е, младите наистина са във фокуса на работата ни в общината. За тях въведохме иновативни методи в образованието, подкрепяме над 50 спортни клуба и реализирането на различни културни събития, които да оживят Русе. Например, отстъпихме къщата, в която е живял Панайот Хитов на едно сдружение от млади творци, които в момента развиват активна дейност и организират кръжоци и събития за малки и големи.

Отделно от това изплащаме на младите семейства финансова помощ при второ дете и близнаци и наемаме много млади хора на работа и в общината. Главният ни архитект е с 10 години по-млад от мен, имаме и много млади началници на отдели, които искат да дадат нещо на града си и ние ги подкрепяме.

Няма как Русе просто да се превърне в притегателен център. За това е необходима целенасочена политика, част от която е да възпитаме уважение и любов към родното място у децата си.

Не всичко опира до заплатата, защото на много места извън Русе безспорно ще се предложат и по-добри условия. Но за младите хора е важно да бъдат чути и оценени. А когато си на родното място и знаеш, че си дал нещо от себе си, за да го подобриш, това е съвсем различен вид мотивация.

- Най-мащабният проект на общината е новият плувен комплекс, който ще бъде изграден в Парка на младежта.  Какво представлява той и кога ще бъде готов?

- Той също е част от подобряването на средата за младите хора, за спортистите и всички русенци. В Русе имаме Доходно здание, което някога е изградено от училищното настоятелство, за да генерира приходи. До ден днешен това е емблемата на Русе и най-красивата сграда у нас, в която продължават да се случват концерти, изложби, конференции и представяния на книги. Искам новият плувен комплекс да е нашето Доходно здание на 21 в. Русенци да почувстват сградата като своя и да им стане любима.

Комплексът ще служи едновременно за спорт и отдих с открития си 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м и детски басейн. В момента русенските деца продължават да тренират на 17 метра и да печелят злато по състезания. Комплексът е очакван с години от спортната общност, а и от много русенци, които в момента просто нямат условия за плуване.

- Образованието е на пиедестал в Русе - от детската градина до университета. Във всички забавачки в града е въведено лего обучение. Какво представлява този метод?

- Ученето чрез игра и ученето чрез правене са много популярни образователни методи в западните общества. С лего обучението, което въведохме във всички детски градини в общината, децата развиват любопитството си, учат се на емпатия и работа в екип. Запознават се с oсновите на програмирането, което изгражда у тях умения за решаване на проблеми.

В днешно време и децата и възрастните в голяма степен консумираме информацията пасивно, но е много важно да научим най-малките да развиват въображението си, да създават реалността, да работят по конкретни проблеми и да търсят решения на практика.

- Местата в детските градини са основен проблем в градовете. Успяхте ли да го решите в Русе?

- Автоматизирахме напълно системата за прием в детските градини и училищата и към момента има места за всички деца. С екипа ми установихме, че интересът към детските градини в централната част на Русе е по-голям, затова кандидатствахме и спечелихме финансиране за строителството на нова сграда.

Освен това подписахме договор с инвеститор, който ще изгради модерен жилищен комплекс и пред него поставихме условие да изгради помещение за деца, за да осигурим места за всички желаещи.

- Амбицията Ви е всяко дете в Русе да има дигитални умения. Какви промени се въвеждат в средното образование?

- Предвиждаме всеки третокласник да може да изучава роботика и програмиране като част от училищната програма. Като родител оценявам, че не всеки има възможност да даде това на децата си, но не е редно на тези умения да обучават само в кръжоците и извънкласните занимания. Учителите в общинските училища вече преминаха обучение със специалисти на Русенския университет и предстоят следващите стъпки, за да реализираме програмата.

- Една от привилегиите на града е да се развива с помощта на висококвалифицираните кадри, които подготвя Русенският университет. Как се осъществява връзката наука - бизнес в Русе?

- Университетът ни е много иновативен. Академичното ръководство ежегодно инвестира не само в материалната база, но и в студентите си. По традиция в началото на лятото организира и т.нар. Младежко експо. Това е едно от малкото събития в Русе и региона, където студенти и ученици могат да покажат пред света своите научни разработки и прототипи. Дава им се реална възможност да се срещнат с бизнеса.

Друго подобно събитие, което Общината подкрепя за втора година, е форумът "Започни млад". Там връзката наука-бизнес е още по-скоростна, защото младежи представят пред публика своите бизнес идеи и освен парична награда, получават менторство от утвърдени лидери на компании и ценни познанства.

- Какво сочат статистиките - колко от възпитаниците на университета преминават на работа в местни компании и бизнесът заявява ли си кадри?

- Не мога да цитирам цифри, но е факт, че много компании се насочват към Русе заради транспортните връзки и кадрите на университета. Последният пример е с голяма немска компания за отоплителни и климатични системи за хибридни и електрически автомобили, която започва производство тук.

Освен това в Русе отвориха офиси няколко утвърдени софтуерни компании, защото тук имаме много IT специалисти. Смятам, че дигиталната епоха увеличава шансовете младите хора да работят от вкъщи и да живеят в уюта на по-малкия град, но със стандарта на по-големия.

Отделно от всичко това Регионалното управление на образованието в Русе разкри и няколко паралелки за дуално обучение в професионалните гимназии,  инициирани от бизнеса в региона и съгласно нуждите му

- Общината праща един ученик в международния космически лагер в Турция. Как се роди идеята и какво представлява тази програма?

- Програмата дава възможност на ученици от цялата страна и Източна Европа да посетят космическия лагер в Измир, Турция, създаден по модел на този на НАСА. Там ще общуват с връстниците си и ще получат много знания и мотивация за кариера в сферата на науката и технологиите.

Мисля, че това е прекрасна възможност за децата и съм щастлив, че зад нашето предложение застанаха и партньорите ни от Центъра за творческо обучение. Така Общината осигури пълна стипендия на едно дете, а центърът - на още едно, с което русенчетата, които ще заминат, станаха 7. Децата много се вълнуваха и се надявам приключението да ги вдъхнови да мечтаят.

- Мръсният въздух е един от големите проблеми на Русе. Какви мерки предприема общината?

- На първо място осигурихме повече станции, като една от тях наехме от Белене, защото само там разполагаха с техника, отчитаща органични замърсители. Освен това изградихме  видеонаблюдение над производствата, които са потенциални замърсители и кадрите са достъпни за всеки гражданин в реално време. Усилихме гражданския контрол и като съставихме обществен съвет. Целта ни е всички ангажирани по темата русенци да участват активно в политиките, касаещи околната среда.

Настояхме ръководството на ТЕЦ-Русе да изгради сероочистваща инсталация, която действа в момента и улавя 97% от вредните въглеродни емисии, както и фини прахови частици.

Гордея се, че заедно с гражданите спряхме инвеститор, който искаше да изгради още една леярна в града ни.

Продължавам да настоявам, че за промишлените замърсявания е необходимо държавата да въведе норми за някои вещества, които в момента липсват, както и да намали интервала от време, в който се правят замерванията.

По отношение на запрашаването тече програмата за подмяна на старите печки на дърва с отопление, щадящо природата. Регистрирахме общински кладенци, от които черпим вода на 7-кратно по-ниска цена и с нея редовно мием улици и булеварди. Новите електрически автобуси замениха старите превозни средства в градския транспорт, което също е стъпка напред. Така през 2021 г. за пръв път дните с превишени нива на фини прахови частици са под допустимия брой дни за страната.

Тази година обаче очакваме по-висока запрашеност заради разкопаването на повече от 120 улици в Русе по проекта на ВиК.

- Преди две седмици Русе тежко пострада от проливните дъждове. Как се справихте?

- Явлението, което наблюдаваха русенци на 6 юни, не бе обикновена лятна буря. Всички метеоролози, с които разговарях, потвърдиха, че това е "супер клетка" - едно абсолютно необичайно за нашите ширини явление и това явно е отговорът на природата за всичко, което й причиняваме.

Справихме се с помощта на фирмите за обществена хигиена и поддръжка на зелената система. Извикахме всички общински предприятия, дори грижещите се за туризма и рекламата излязоха навън. За няколко часа градът бе блокиран заради прекъсната контактна мрежа на тролеите, но в следобедните часове трафикът се нормализира. Останаха пораженията от силния вятър шквал, който е характерен с голямата скорост и рязка смяна на посоката си.

Много хора казват, че това нямаше да се случи, ако сухите дървета бяха окастрени. Истината е, че ландшафтните ни архитекти сами се увериха, че най-големите поражения са върху здравите дървета с голяма листна маса. Сухите дървета не пострадаха толкова.

Решен съм да възстановим всички унищожени дървета с нови, които да засадим наесен.

- Като кмет срещате ли достатъчно подкрепа от държавата, особено в лицето на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова?

- Една от кризите и трудностите, които определям във времето си като кмет, е честата смяна на правителства и народни представители. Това не може да доведе до трайност, устойчивост и предвидимост на държавната политика.

Сега работим с четвърти кабинет. При всяко правителство ми се налага да излагам проблемите на Русе отново и отново, да убеждавам нови министри и да постигам съгласие с тях. Разчитам и на подкрепата на вицепремиера и министър на икономиката г-жа Нинова.

- Как гледате на идеята за окрупняване на общините в Българи?

- Не мога да коментирам думи, хвърлени в общественото пространство без анализ, без цифри и без законопроект. Такава промяна е твърде съществена за страната, за да бъде коментирана на коляно.

Не мога да говоря за другите общини, защото не знам каква е ситуацията при тях.

Мога да говоря за Община Русе и към момента не мисля, че е удачно тя да се присъединява към друга.

- Предстои актуализация на бюджета. До каква степен общините разчитат на нея?

- Актуализацията на бюджета е абсолютно необходима за всички общини в страната. Изправени сме пред световна криза - непредвидима война и пазар с непрекъснато нарастващи цени. Актуализацията трябва да се случи, защото нямаме яснота как ще се реализират инфраструктурните проекти. Цената на труда, на суровините и на енергията скочи главоломно и имаме нужда от съдействие и ясни правила от държавата как да действаме в тази обстановка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай